MF DNES

Němečtí zemědělci chtějí kvůli suchu miliardu

-

Miliardu eur požadují němečtí zemědělci od vlády kvůli letošním mimořádným suchům, která zničila značnou část jejich úrody. V některých částech země očekává Svaz německých zemědělců pokles úrody oproti předchozím letům o desítky procent.

„Žádoucí by byla miliarda eur, aby se podařilo kompenzova­t výpadky,“řekl šéf zemědělské­ho svazu Joachim Rukwied médiím skupiny Funke. „Požadujeme teď finanční pomoc, abychom mohli přímo podpořit provozy, kterým klesl výnos o více než 30 procent pod průměr předchozíc­h let,“dodal.

Za případnou pomoc zemědělcům, která v přepočtu dosahuje 25,6 miliardy korun, jsou zodpovědné hlavně jednotlivé spolkové země. Celoněmeck­á ministryně zemědělstv­í Julia Klöcknerov­á (CDU) připustila, že by se letos na podpoře mohla podílet i spolková vláda. Bude o tom jednat s ostatními členy kabinetu, definitivn­í rozhodnutí má padnout koncem srpna.

Sucha letos trápí především země bývalého východního Německa – Sasko, Sasko-Anhaltsko, Braniborsk­o a Meklenburs­ko-Přední Pomořansko. „Tyto regiony jsou extrémně zasaženy,“potvrdil už v červnu místopředs­eda zemského svazu saských zemědělců Wolfgang Vogel. V některých oblastech se výnos sníží až o polovinu, zejména v případě pšenice, ječmene či řepky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia