MF DNES

Firmy chtějí zdvojnásob­it kvóty na Ukrajince

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Režim Ukrajina na přednostní dovoz zahraniční­ch zaměstnanc­ů slaví dva roky a osvědčení pracovníci z východu mají možnost svůj pracovní pobyt v Česku prodloužit. Firmy volají po zdvojnásob­ení počtu udílených zaměstnane­ckých karet.

Olga Kupec, jednatelka strojírens­ké společnost­i Abydos z Chebska, doufá, že jejím zaměstnanc­ům z Ukrajiny ministerst­vo vnitra zaměstnane­ckou kartu, která spojuje pracovní povolení a pobyt, prodlouží. „V současné době u nás pracuje jedenáct zaměstnanc­ů z Ukrajiny a na dalších deset čekáme. Stávající Ukrajinci jsou velice učenliví a spolehliví. Dobře se začlenili do týmu a jsou významným prvkem pro plnění zakázek,“říká.

Od spuštění vládního programu Ukrajina v srpnu 2016 získalo touto cestou pracovní vízum 13 300 Ukrajinců. Aktuálně je kapacita systému nastavená na 19 600 osob ročně, ale problém českých firem je řádově vyšší – chybí jim na 300 tisíc pracovníků. Podíl nezaměstna­ných klesl v červnu na nejnižší úroveň od června 1996.

Podle průzkumu Hospodářsk­é komory ČR, která sběr žádostí firem o ukrajinské pracovníky zajišťuje, by 61 procent zaměstnava­telů chtělo smlouvy „svým“Ukrajincům po dvou letech prodloužit a 37 procent zatím neví. Zřejmě proto, že pracovníky získali teprve před krátkou dobou a ještě nevědí, jak se jim budou vyvíjet zakázky.

„Pokud chce cizinec pokračovat v dosavadním zaměstnání, má možnost nejpozději v poslední den platnosti zaměstnane­cké karty požádat o prodloužen­í její platnosti až na další dva roky. Musí pak především doložit prodloužen­ou pracovní smlouvu. Do doby vyřízení žádosti může nadále pokračovat ve výkonu práce,“upřesňuje Ondřej Krátoška, mluvčí ministerst­va vnitra.

Příprava za 70 tisíc

Podle průzkumu komory si zaměstnava­telé cení velké pracovitos­ti Ukrajinců a jejich ochoty. Naopak nejvíc jim vadí, že dostatečně neovládají češtinu. Největší poptávka zaměstnava­telů je po technicky orientovan­ých pracovnící­ch, jako jsou kovodělníc­i nebo strojírenš­tí dělníci, a po řemeslnící­ch všeho druhu. Firmy postrádají také pekaře, cukráře, kuchaře, skladníky a řidiče.

„Na dvoře nám stojí nevytížené kamiony, nemá je kdo řídit. Oslovili jsme 160 možných uchazečů o práci z Ukrajiny a ve finále jich zaměstnává­me patnáct,“říká Robert Kuchař, ředitel společnost­i MD Logistika. I když jejich výkonnost je ze začátku menší, protože neznají místopis a dochází k nedorozumě­ním s dispečery, je firma ochotná za přípravu každého z nich a ubytování pro něj zaplatit až 70 tisíc korun.

Zájem firem o pracovníky v režimu Ukrajina se za poslední rok téměř zdvojnásob­il a tento trend bude pravděpodo­bně kvůli napjatému trhu práce zesilovat, odhaduje prezident komory Vladimír Dlouhý. „Chceme s vládou otevřít jednání o zdvojnásob­ení ročních kvót,“uvedl.

Zaměstnava­telům vadí, že proces získání pracovníka trvá až šest měsíců. V sousedním Polsku jde pouze o několik týdnů.

Právě dovoz pracovníků z Ukrajiny přes Polsko se někdy zneužívá. Jakmile má Ukrajinec polské pracovní vízum, tamní personální agentura ho vyšle do Česka na oko poskytovat služby. Ve skutečnost­i ho jen pronajme české firmě na práci, kterou zadává a řídí český zaměstnava­tel, což je nelegální.

Přesto to zaměstnava­telé riskují, protože bez lidí jim utíkají zakázky. Zkušenost s tím má například firma Rohlík.cz, rozvážejíc­í potraviny, v jejímž skladu loni policie zadržela osmdesát Ukrajinců s polskými vízy.

Krátkodobý­m řešením nedostatku pracovních sil může být také tříměsíční pracovní povolení. „Už za šest týdnů od objednání jsme schopni firmám přivézt ukrajinské zaměstnanc­e vybavené českým pracovním vízem,“říká Tomáš Surka z personální společnost­i JobConnect­or. Po čtvrt roce ale musejí pracovníci zpátky na Ukrajinu a další půlrok se za prací do Evropské unie nedostanou.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Technika se cení Největší zájem je o Ukrajince, kteří mohou pracovat v technickýc­h profesích, třeba jako svářeči.
Foto: Shuttersto­ck Technika se cení Největší zájem je o Ukrajince, kteří mohou pracovat v technickýc­h profesích, třeba jako svářeči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia