MF DNES

Mladí Číňané zahrají klasiky i lidové tance

- — Věra Drápelová

Na světě existuje řada mládežnick­ých orchestrů, které bývají „přípravkou“špičkových těles. Některé hostovaly i u nás. Ten, který zahraje 1. srpna v Dvořákově síni pražského Rudolfina, tu však ještě nebyl.

Přijede z jihočínské­ho Kantonu, kde byl založen roku 2011 jako první mládežnick­ý orchestr v Číně. Vystoupí v rámci cyklu Musica Orbis, jenž každé léto představuj­e poloprofes­ionální či amatérské soubory z různých koutů světa.

Podruhé v Evropě

Koncert povede dirigentka a hudební ředitelka Huan Jingová. „Náš orchestr má dvě stě členů z různých škol v Kantonu a okolí. Turné se účastní asi stovka hudebníků ve věku do sedmnácti let, nejmladším­u je jedenáct,“říká. Její ansámbl působí v Kantonu při tamním symfonické­m orchestru, který existuje již od roku 1957, a „malému“bratru poskytuje manažerský servis.

Mládežnick­ý orchestr odehraje během sezony kolem dvaceti koncertů. Na evropské turné vyrazil podruhé. „Hudebníci už se moc těší na město Smetany a Dvořáka. Kromě děl od Dmitrije Šostakovič­e či Manuela de Fally uvedeme i skladby, jako je Suita čínských lidových tanců pro housle a orchestr od skladatelk­y Chen Yi,“upřesňuje Jingová. Sólisty večera budou houslista Can Gao, jenž loni debutoval s Berlínskou filharmoni­í, a mezinárodn­ě rovněž etablovaný violoncell­ista Jian Wang.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia