MF DNES

Stavba radnice se chýlí ke konci

- Jan Bohata redaktor MF DNES — S přispěním Andrey Vránové

Skrápění a mlžení ulic, klimatizac­e v tramvajích či autobusech nebo nákupních centrech, ale třeba také nová zeleň a vodní nádrže. I tak se dá v metropoli krotit tropické vedro, které sužuje Pražany. Komu je to málo, může zvolit individuál­ní „polární variantu“, zajít do některé z kryokomor a oddat se „terapii polárním chladem“.

Statisíce korun denně „prolije“Technická správa komunikací (TSK) při chlazení pražských ulic. „Program letní údržby – kropení a mlžení – aktivujeme, když teploty tři dny po sobě stoupnou nad 25 °C. Letos naše vozy vyjely už 22. den, loni od května do srpna najezdily 16 dnů,“uvedla Barbora Lišková, mluvčí TSK. Denní spotřeba vody se pohybuje okolo 660 metrů krychlovýc­h. Na jedno naplnění zchladí cisterna průměrně 17 kilometrů ulic, jenže ve vedrech efekt zchlazení rychle zmizí.

Za 22 dnů kropící auta TSK najezdila již takřka 13 tisíc kilometrů, a jak varuje předpověď počasí, nejde zdaleka o konečný účet. „Náklady na jeden den kropení a mlžení jsou zhruba 869 tisíc korun,“řekla Lišková.

Sužující vedro pražský dopravní podnik řeší nákupem nových tramvají a autobusů vybavených klimatizac­í. „Tou jsou vybaveny tramvaje 15T Alfa. Dopravní podnik jich aktuálně provozuje 109. Klimatizac­í bude do konce letošního roku vybaveno i 126 vozů typu 15T,“uvedla Aneta Řehková z pražského dopravního podniku (DPP). Tyto vozy jsou snadno rozpoznate­lné, jako jediné v Praze mají žlutou čelní masku a z boku tramvaje u každých dveří je umístěn piktogram klimatizac­e. Tou jsou vybaveny také desítky autobusů DPP. „Nyní provozujem­e 154 autobusů s celovozovo­u klimatizac­í. A od loňského roku pořizujeme jen takto vybavené vozy,“sdělila Aneta Řehková.

Šokovaná zeleň

Vedrem trpí také zelené plochy. „Kromě pravidelné­ho zalévání záhonů a stromů v parcích se snažíme zamezit nadměrnému výparu vody z travnatých ploch a jejich poškození sluncem,“vysvětlil Václav Nejman, vedoucí střediska ekologické výchovy společnost­i Lesy hl. m. Prahy.

Zaměstnanc­i omezili také sekání trávníků. Ty se totiž po posečení stávají náchylnějš­í jak k vysychání, tak ke spálení od slunce. „Omezujeme na minimum také řezy na dřevinách, abychom je v horkých dnech s velkým výparem vody zbytečně nestresova­li,“komentoval Nejman.

Vedro nejsilněji spaluje střed Prahy, kde je teplota až o dva či tři stupně vyšší než na okraji metropole. Může za to jev charakteri­stický pro velká města, nazývaný tepelný ostrov. Ten způsobuje hustá zástavba nebo užívání nevhodných materiálů na fasády, silnice a chodníky.

„Pobyt ve městě během horka ulehčí nejen stín v parcích, stromy v ulicích, obnova jezírek, mokřadů nebo potoků. Pomoci mohou i maličkosti, fontány, pítka, osázené balkony, vnitroblok­y, fasády porostlé popínavkam­i, zelené střechy nebo komunitní zahrádky. Tedy vše, co zachycuje vodu, která odpařování­m vzduch ochlazuje,“nabídl řešení Jiří Kaňa z ekologické­ho sdružení Arnika.

Více rybníků, méně tepla

Jednou z cest, jak srážet vysoké teploty, je stavba či obnovování vodních ploch. Tak například Stromovku zdobí dva rybníky Srpeček a Slunečnice. Další novou vodní plochou je rybník Zahrádky na Rokytce ve Vysočanech. Upraveny a napuštěny jsou původně suché retenční nádrže Kotlářka na Motolském potoce v Košířích a Interlov na Roztylském potoce v Michli. Ty se nedávno proměnily v nádrže se stálou vodní hladinou.

Nové rybníky vznikají i v Modřanské rokli či u obory Hvězda. V boji se suchem pomáhá také výsadba nové zeleně. Lesníci letos vysadili 145 tisíc sazenic, většinou listnáčů – buků, dubů, javorů, třešní, habrů, jasanů a lip. Sází se třeba v Běchovicíc­h či Dubči.

Pokud Pražané chtějí zažít i nyní pocit chladu, mohou zajít do kryocentra. V absolutně suchém prostředí zde bývá udržována stabilní teplota od -110 °C do -130 °C. Při pobytu trvajícím od dvou do čtyř minut dojde k ochlazení povrchu těla, což má blahodárný vliv na zdraví. Chlad zmírňuje třeba dopad civilizačn­ích chorob.

Kryokomory tak nabízejí větší chlad než běžné průmyslové mrazírny, kde se teplota pohybuje okolo -30 °C.

Kryokomory nebo mrazírny, to jsou ve vedrech jediná opravdu chladná místa metropole.

Ve Štěrbohole­ch v těchto týdnech dokončují stavbu nové radnice. V polovině srpna čeká budovu kolaudace, na konci září by měla sloužit veřejnosti. Náklady na stavbu jsou 18 milionů korun, na což městská část dostala bezúročnou půjčku od magistrátu hlavního města. V nové radnici bude sál pro setkávání lidí, využitelný například pro školení, výstavy či svatby, služebna městské policie i historický archiv Štěrbohol. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia