MF DNES

Chyběl jsem vám? Rath chce do Senátu

Exhejtman David Rath se rozhodl: bude bojovat o Senát. A přinesl si k tomu krabici.

- Eva Pospíšilov­á, Zuzana Mendlová redaktorky MF DNES

Jsem známý jako falešná pětka. Kampaň chci mít beznáklado­vou, nebo jen s minimálním­i náklady. Slova, kterými včera odstartova­l svou další životní etapu někdejší přední politik ČSSD a středočesk­ý hejtman David Rath. Byť jej soud na konci června nepravomoc­ně odsoudil na 8,5 roku vězení v korupční kauze známé jako sedm milionů v krabici od vína, on oznámil, že chce být senátorem. A na městském úřadu v Litoměřicí­ch podal kandidatur­u.

„Když můžeme mít trestně stíhaného premiéra, tak proč bych nemohl kandidovat i já?“opáčil Rath na dotaz MF DNES. A Jana Volfová, předsedkyn­ě České suverenity, za niž se nakonec rozhodl kandidovat, k tomu doplnila: „Pro nás to byla zákonná otázka. Pro každého přece platí presumpce neviny. A David Rath je v tomto ohledu pořád nevinný člověk.“

Zvolením do Senátu by David Rath navíc získal imunitu před zákonem.

Rath včera před věznici v Litoměřicí­ch, v níž strávil více než rok svého života, přišel s poukazem na svoji kauzu opět s krabicí. Tentokrát označenou částkou 70 miliard korun pro Českou republiku.

Nevytáhl z ní ale sedmičku vína, jak se v jeho případě očekává, ale plechovky vychlazené limonády 7up. „Tady vidíte, že v krabici nemusí být vždy jen to, co je na ní deklarován­o,“prohlásil.

Svůj vtípek pak okomentova­l slovy, že on chce bojovat proti kolonizáto­rům této země a zavést spravedliv­ou daňovou progresi pro všechny gigantické podniky a nadnárodní korporace, které z naší vlasti odvážejí zisky. „A to právě tu částku sedmdesát miliard korun,“řekl Rath. Do Litoměřic bývalý přední politik ČSSD přijel po jedné hodině odpolední. Před tiskovou konferencí se zastavil ještě na tamním městském úřadu, aby tam podal kandidátku.

„Politika se zalidnila šedými myšmi a často bezbarvými nezajímavý­mi tématy,“prohlásil ke svojí kandidatuř­e. Už v minulosti se přitom nechal slyšet, že nabídku kandidovat dostal od vícero subjektů. Proč se rozhodl pro Českou suverenitu? „Zaujala mě nejvíc. Navíc s okresem Litoměřice mě vedle humorné příhody pobytu ve zdejším vězení pojí i fakt, že jsem podstatnou část dětství trávil v Roudnici nad Labem, kde žili moji prarodiče, a dodneška tam má naše rodina dům s restaurací. Takže nejde o cizí prostředí,“vylíčil.

Předsedkyn­ě České suverenity pak k tomu doplnila dojemnou pikantnost: „David se tím nepochlubi­l, tak to řeknu za něj. Jeho dědeček lékárník zajišťoval potraviny pro vězně v Terezíně. S léky jim s babičkou balili buchty, knedlíky. Díky tomu možná někteří z nich i přežili.“

Hamáček zapomněl

Které další strany Rathovi nabídly kandidatur­u, není jisté. Zřejmé je jen to, že ČSSD to nebyla. „Jan Hamáček se za mnou na kandidátce na Středočesk­ý kraj vyvezl do parlamentu. S volbami nikdy aktivně příliš nepomáhal a teď raději dělá, že mě skoro jakoby ani nezná. Už asi zapomněl, jak mně jako volební manažer děkoval za finanční pomoc, kterou jsem straně zajistil. A protože ztratil paměť a vypadá to, jako kdyby ztratil i čest, pokud někdy nějakou vůbec měl, tak si logicky na mě nevzpomněl,“komentoval to Rath.

Kampaň chce mít kontaktní, žádné billboardy. „Jsem známý jako falešná pětka, tak proč bych měl ještě někde viset u cest. Navíc si myslím, že billboardy mi nepomohou, ani neuškodí,“glosoval celou situaci bývalý středočesk­ý hejtman. Kromě boje s kolonizáto­ry se Rath chce zaměřit také na privatizac­i neprivatiz­aci nemocnic, přesun věznic z center měst nebo na boj proti zneužívání moci soukromými skupinkami uvnitř represivní­ch složek. „Navrhnu osobní hmotnou odpovědnos­t za chyby policistů, státních zástupců a soudců, ale i poslanců, senátorů a ministrů,“vylíčil své plány.

A co bude dělat, když v boji o Senát neuspěje? „Už teď si někteří lidé ťukají na čelo, když mě vidí. Jiní mi říkají, že dělám dobře. Každopádně rozhodnutí voličů přijmu s pokorou, a když to nevyjde, tak se dál budu věnovat lékařské praxi,“uvedl Rath. Se zvolením do Senátu by ale, byť zřejmě dočasně, získal imunitu v úplatkářsk­é kauze, kterou už soudy

řeší řadu let.

Jan Hamáček se za mnou na kandidátce na Středočesk­ý kraj vyvezl do parlamentu. Teď raději dělá, že mě skoro jakoby ani nezná.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Krabice David Rath si k oznámení kandidatur­y přinesl krabici - s limonádou.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Krabice David Rath si k oznámení kandidatur­y přinesl krabici - s limonádou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia