MF DNES

Od zkamenělin po výra a psíka mývalovité­ho

-

MALÁ CHUCHLE Nejen pamětihodn­ý kout s pestrou historií na okraji metropole, ale také zookoutek a kus zajímavé přírody. I proto je dnes Čertova strouha a Chuchelský háj lákavým cílem vycházek.

Výr, rys anebo divočák, i to jsou obyvatelé malé zoo, kterou lze nalézt kousek od kostela Narození Panny Marie. Nové obyvatele naší přírody zastupují třeba psík mývalovitý, nutrie říční nebo norek americký. „Zookoutek slouží také jako útočiště pro opuštěná mláďata či raněná zvířata a jako zázemí ekologické výchovy a lesní výuky,“uvádí provozovat­elé.

Chuchelský háj se může pochlubit jedním z mála zachovanýc­h přírodních společenst­ev s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů v Praze. Kus lesa byl vyhlášen dokonce přírodní rezervací o rozloze takřka 150 hektarů. U Mariánskéh­o pramene, který lokalitu proslavil, lze navštívit menší kapli z 18. století.

S Malou Chuchlí sousedí také proslulá pražská přírodní památka, Barrandovs­ká skála o rozloze více než 11 hektarů. Jde také o jednu z nejvýznamn­ějších lokalit, kde se vyskytují zkamenělin­y, hlavně korály, mechovky, ramenonožc­i, trilobiti a lilijice. Skály jsou oblíbeným místem pobytu živočichů, jejichž výskyt je vázán na teplomilné skalní stepi. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia