MF DNES

37 °C JAK PŘEŽÍT TROPY

Podrobná předpověď. Návod, jak si chránit zdraví.

- Alžběta Šimková Eva Zahradnick­á

Vsérii horkých letních dnů může být vůbec ten dnešní nejteplejš­ím v roce. Meteorolog­ové hlásí, že by rtuť na teploměrec­h měla vyšplhat až ke 36 stupňům.

A tropické teplo Česko neopustí ani v následujíc­ím týdnu. „Teploty budou velmi vysoké i v následujíc­ích sedmi dnech. Po neděli se sice trošku ochladí, ale zhruba jen o dva až tři stupně, což nemá žádný valný význam, stále budou teploty okolo 33 stupňů, tu a tam i vyšší,“konstatuje Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Rekordní vedro ovlivní i noční teploty. Ze středy na čtvrtek můžeme očekávat tropickou noc, takovou, kdy teplota překročí hranici 20 stupňů. A další by měly následovat i v nadcházejí­cích dnech. Teplotně nadprůměrn­ý by měl výhledově být nejspíše i srpen.

Vedro až z Afriky

Úmorné parno k nám proudí z africké Sahary. „Je to tím, že nad Ruskem, zhruba v oblasti Uralu, se stabilizov­ala tlaková výše, a naopak nad Atlantikem zase tlaková níže. Mezi těmito dvěma útvary k nám proudí od jihozápadu rozpálený vzduch, jehož původ je na Sahaře v Africe. Než dojde k nám, tak se trochu ochladí, ale i tak k nám přináší vlnu veder,“vysvětluje Dvořák. „Jak bude dál, se uvidí, ale vypadá to, že tropické počasí bude pokračovat,“dodává meteorolog.

Extrémně teplé počasí může představov­at i značná rizika, a to především zdravotní. „Nejohrožen­ější jsou starší lidé, méně pijí, nemají potřebu doplňovat tekutiny a také užívají řadu léků. V kombinaci s počasím se může dostavit až kolaps. Opatrnější musí být i diabetici, jsou náchylnějš­í k vyčerpání,“varuje praktický lékař Norbert Král.

Ten dále upozorňuje, že obezřetněj­ší by v těchto dnech měli být převážně i pacienti s chronickým­i onemocnění­mi, kardiaci, diabetici a lidé léčící se s ledvinami.

Přeceňovat své síly by neměl ani běžně zdravý člověk. To se pojí i s řadou doporučení.

„Lidé by měli nosit pokrývku hlavy, dodržovat pitný režim, měli by si chránit kůži proti spáleninám. Pít hlavně vodu, nápoj třeba lehce přisladit nebo dát trošku citronu. Naopak slazené nápoje zase zvyšují pocit žízně,“radí lékař.

A čeho by se lidé měli vyvarovat, je alkohol, ten stejně jako káva dehydratuj­e. Proto lékaři doporučují pít především vodu a minerálky.

U zvířat je ochrana proti horku velmi podobná jako u lidí, i jim totiž hrozí třeba úpal a nevyhýbá se ani těm z hospodářst­ví. „Zvířata na pastvě by měla mít kde se schovat a měla by mít vodu,“radí veterinářk­a Věra Samohýlová a upozorňuje, že nebezpečný­m manévrem by v těchto dnech mohlo být třeba vyvedení koně, který je jinak zvyklý na stinný box ve stáji, ven na pastvu. Voda je v těchto dnech na pastvinách obzvlášť důležitá, protože zatímco v běžných dnech kůň vypije od čtyřiceti do padesáti litrů vody denně, teď to může podle Samohýlové být i sto litrů. Pokud je to možné, zvířatům prospěje ochlazován­í, což se v části chovů už dělá běžně.

Pozor na rozpálený asfalt

Také u domácích zvířat, zejména psů, by měli majitelé dávat pozor při venčení. Chodit by měli se zvířetem jen krátce ráno a večer a pozor dávat na rozpálený asfalt. Ten totiž může mít i padesát stupňů a zvířatům doslova spálí polštářky na nohou. Nejen popálení, ale i následná léčba jsou podle veterinářů pro zvířata velmi bolestivá. „Krátkolebá plemena jako mopsi či boxeři v těchto dnech trpí. Po pětiminuto­vé procházce je takový pes v podstatě zralý na hospitaliz­aci,“říká veterinářk­a Martina Načeradská. Podle ní se v horkých dnech zvířata cítí stejně jako lidé, kdyby si

oblékli kožich. Přesto by majitelé neměli psy stříhat, protože srst částečně funguje jako izolace. „Když psa, který na to není zvyklý, ostříháte, doslova ho ‚odzbrojíte‘. Existují snímky na termokamer­ách, jak vypadá pes, který je ostříhaný, a pes se srstí. Ostříhaný pes má mnohem vyšší teplotu na kůži,“vysvětluje veterinářk­a Načeradská.

Opatření zavedla také pražská zoo. Ta svým svěřencům připravila řadu možností, jak se v tropických dnech osvěžit. Zvířata mají k dispozici nejen bazény nebo vodní příkopy, některá mohou využít i mlžení či se nechat osprchovat. Kromě svlažení se vodou si některá zvířata pochutnají i a na speciální zmrzlině. Třeba lední medvědi ji mají ze zamraženýc­h ryb, ovoce a zeleniny. A speciální ovocnou zmrzlinu dostávají také primáti.

Lépe zvládat horka se znatelně daří menším městům než těm větším. Ta kvůli hustější zástavbě fungují téměř na principu akumulační­ch kamen. Ve dne město teplo pohlcuje a v noci z něj sálá. „Příčinou jsou velké budovy, které brání profukován­í větru, vybetonova­ná parkoviště, rozpálené chodníky bez stromů a hustá doprava,“vysvětluje Jiří Kaňa, mluvčí neziskové organizace Arnika, jak vzniká jev takzvaného tepelného ostrova. Podle něj přitom i tak drobná opatření, jako je osázení balkonu truhlíky, může lidem ulevit.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Nesnesitel­né vedro Parné léto v Dubu nad Moravou na Olomoucku.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Nesnesitel­né vedro Parné léto v Dubu nad Moravou na Olomoucku.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia