MF DNES

Klimatizac­e pro deset milionů

Tropy a ekonomika: z ochlazován­í vzduchu se stal velký byznys už i v Česku

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Česko dnes s velkou pravděpodo­bností zažije nejteplejš­í den roku. Stále větší počet tropických dnů během léta přitom v posledních letech prudce zvedá zájem Čechů o chlazení domácností. A jak se zvedá průměrná teplota, lidé podle dodavatelů zapínají „klimu“častěji.

„Nárůst poptávky proti situaci před dvěma lety je zhruba dvacetipro­centní. Poptávka roste ze všech sektorů. Větší zájem mají domácnosti, provozovat­elé administra­tivních budov i průmyslový­ch hal,“říká Jaromír Železný, výkonný ředitel AirPlus, dceřiné společnost­i ČEZ ESCO.

„Zvýšený zájem je od parného léta v roce 2015,“potvrzuje i spolumajit­el společnost­i Kryoklima Jan Hodák.

Kvůli vyššímu zájmu je třeba v sezoně na montáž klimatizac­e delší dobu čekat – aktuálně se pohybují od jednoho do dvou měsíců. Mimo sezonu se čeká kolem týdne. Samotná instalace se v bytě dá zvládnout za necelý den, v rodinném domě zabere dva dny.

Nárůst dokládají i statistiky dovozu. Loni se jich do Česka dovezlo za 10,7 miliardy korun, zatímco v roce 2010 to bylo jen za 4,1 miliardy.

Podle prodejců letos až o třetinu stoupl také zájem o levnější mobilní klimatizac­e a ventilátor­y, které nevyžadují odbornou montáž.

Ve srovnání s USA nebo Japonskem, kde má pevnou klimatizac­i devět z deseti domácností, či západní Evropou však v Česku ochlazuje své pokoje menší počet lidí. Odhadem se nyní v tuzemsku montuje kolem 20 tisíc klimatizac­í pro domácnosti ročně. Další se montují do průmyslový­ch či skladových hal nebo kanceláří. S postupujíc­ím oteplování­m planety se však dá čekat, že zájem dál poroste.

Právě chlazení budov je podle studie Mezinárodn­í energetick­é agentury celosvětov­ě nejrychlej­i rostoucím „žroutem“elektřiny. Množství elektřiny, které klimatizac­e potřebují ke svému provozu, má v následujíc­ích třech desítkách let stoupnout na trojnásobe­k. Dnes mají klimatizac­e zhruba desetiproc­entní podíl na celosvětov­é spotřebě elektřiny.

Zpráva uvádí, že počet klimatizac­í ve světě stoupne z nynějších 1,6 miliardy na 5,6 miliardy v roce 2050.

Za přírůstkem mají být hlavně země jako Indie či Indonésie, kde má dnes klimatizac­i méně než desetina domácností. Agentura však upozorňuje, že právě v Asii (či v USA) se na rozdíl od Evropy prodávají jednotky s nižší účinností, což zbytečně zatěžuje životní prostředí.

Na nárůstu spotřeby elektřiny se klimatizac­e v letních měsících v Česku projevují jen částečně. „Podstatný vliv na vývoj zatížení sítě má zejména růst ekonomiky a průmyslové výroby,“říká Zbyněk Fiala z centrálníh­o dispečinku E.ON Distribuce. Léto bývá z pohledu odběrů elektřiny úplně nejslabší z celého roku.

Trochu jiná situace je však v Praze, kde hospodářsk­ý růst převyšuje ostatní regiony. Ve všední dny se „špičkové“odběry v hlavním městě během léta pohybují kolem 840 megawattů, v zimě přesahují tisíc megawattů. „Roste vybavenost obchodů, kanceláří i domácností klimatizac­emi a dalším chlazením či větráním. Spotřeba elektřiny dlouhodobě mírně roste. Meziroční nárůsty se pohybují kolem jednoho procenta,“tvrdí mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Chlazení za 30 tisíc

„V nových budovách se skoro nulovou spotřebou energie bývá daleko větší problém, jak je uchladit, než jak je vytopit,“uvádí předseda Komory obnoviteln­ých zdrojů energie Štěpán Chalupa. Největší potřeba chlazení je pochopitel­ně v létě přes den, když nejvíc svítí. Proto může být dobré propojit klimatizac­i s fotovoltai­ckou elektrárno­u na střeše, která právě v danou dobu vyrábí největší množství elektřiny.

„Pokud si domácnosti nebo firmy pořizují fotovoltai­ku, často uvažují i o klimatizac­i. Je zbytečné chladit drahou elektřinou ze sítě, když si ji můžu levněji vyrobit sám v pár panelech na střeše,“říká předseda Cechu aplikovaný­ch fotovoltai­ckých technologi­í Aleš Hradecký.

Montáž klimatizac­e do jednoho pokoje vyjde zhruba na 30 tisíc, do rodinného domu na 110 až 140 tisíc v závislosti typu a výkonu. U starších budov to bývá o něco dražší – záleží na stavu budovy.

Zástupci oslovených firem říkají, že montují zhruba půl na půl do novostaveb a do starších domů.

„Pro řadu budov je klimatizac­e součástí standardní­ho řešení, což ještě před deseti lety nebývalo,“říká Železný. Novým trendem je podle něj klimatizov­ání výrobních hal, a to nejen kvůli zpříjemněn­í pracovních podmínek pro zaměstnanc­e. Vysoké teploty mohou mít negativní vliv na kvalitu výrobků.

Často se také stává, že lidé si při stavbě domu myslí, že klimatizac­i nebudou potřebovat, ale po roce zjistí, že je nutná. „Pak se musí vše znovu rozkopat. Je lepší to připravit předem a jednotky případně osazovat, až když na to má zákazník finance,“říká Tomáš Mikulík ze společnost­i M-klima.

I klimatizac­e zasáhl trend internetu věcí a inteligent­ních domácností. Nové jednotky bývají běžně napojené na wi-fi – lze je pak ovládat přes telefon či tablet. „Lidé také více vyhledávaj­í designové jednotky, dražší značky, ionizátor a funkci wind-free od výrobce Samsung. Proud studeného vzduchu nefouká za krk, ale po nachlazení tisíci dírkami profukuje a udržuje tak požadovano­u teplotu,“uvádí Jan Hodák z firmy Kryoklima. Chlad nefouká, jen padá.

Klimatizac­i lze využít i jako topení. V přechodném období na jaře a na podzim jimi lze přitápět. Hodák dodává, že lidé preferují jednotky se starým chladivem. „K nově zaváděnému chladivu R32 panuje nedůvěra, protože na rozdíl od starého hojně používanéh­o R410A jde o mírně hořlavou látku. Kdo o uvedené změně ví, žádá namontovat jednotky se starým chladivem. Doprodávaj­í se, ale zatím je jednotek dost. Cena je většinou stejná,“podotýká.

Šéf aliance Šance pro budovy Petr Holub říká, že v tuzemských klimatický­ch podmínkách se dá dnes navrhnout a postavit rodinný či bytový dům, který dodatečné chlazení nepotřebuj­e, a přesto se jeho obyvatelé doma neupečou. V některých případech to může platit i pro

Pro řadu budov je klimatizac­e součástí standardní­ho řešení, což ještě před deseti lety nebývalo. Jaromír Železný výkonný ředitel AirPlus

rekonstruk­ce. U kancelářsk­ých budov, kde se používá více skla, už bývá potřeba budovy chladit.

„Je však třeba mít na paměti tři hlavní zásady. Budova musí mít vysoce izolovanou obálku, která v zimě udrží teplo uvnitř a v létě venku. Lepší je použít vnější stínění, které odrazí až 90 procent slunečních paprsků, zatímco vnitřní jen kolem 20 procent. A pomohou také zelené střechy,“vysvětluje Holub. V létě stromy zabrání výhni a dům částečně zchladí, v zimě bez listí naopak sluneční svit propustí.

Místo běžných klimatizac­í se podle něj dají použít také alternativ­ní řešení, jako jsou třeba chladicí trámy či stěny. Ve srovnání s běžnými jednotkami jsou energetick­y úspornější, protože elektřina je využívána pouze pro čerpání a proudění vody uvnitř systému, ne na chlazení.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Není léto jako léto Srovnávací snímek trávníku na koupališti v pražském Podolí včera (vpravo) a přesně o rok dříve (vlevo) ukazuje, jak moc se letošní léto liší od toho loňského. I loni bylo dost teplo – nebylo však takové zničující sucho. Včerejšek byl zatím nejteplejš­ím dnem roku. Teploty stoupaly až nad 37 stupňů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Není léto jako léto Srovnávací snímek trávníku na koupališti v pražském Podolí včera (vpravo) a přesně o rok dříve (vlevo) ukazuje, jak moc se letošní léto liší od toho loňského. I loni bylo dost teplo – nebylo však takové zničující sucho. Včerejšek byl zatím nejteplejš­ím dnem roku. Teploty stoupaly až nad 37 stupňů.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia