MF DNES

Klausův Jakl kandiduje za Okamurovo SPD

Po podzimních volbách se Senát promění. Získají nezávislí na úkor tradičních stran.

- Jakub Pokorný, Robert Oppelt reportéři MF DNES

PRAHA Tomio Okamura a expreziden­t Václav Klaus mají společný například rezervovan­ý vztah k migraci a Evropské unii. Doposud však reprezento­vali dva odlišné světy.

Ty se teď protnuly. Člen správní rady Institutu Václava Klause Ladislav Jakl kandiduje do Senátu za SPD v Praze 2.

Včera odpoledne vypršel termín pro odevzdání kandidátek do podzimních voleb. Těsně předtím zveřejnilo své kandidáty i hnutí SPD. Tomio Okamura to udělal záměrně na poslední chvíli, aby mu jeho nominanty nikdo nestihl zpochybňov­at.

„Láďu Jakla jsem potkal poprvé asi před deseti lety. Máme stejný názor na svobodu a suverenitu České republiky,“komentoval včera Jaklovo angažmá Tomio Okamura.

Ladislav Jakl včera nebral telefon. Jakl nekandiduj­e rozhodně za Klausovými zády, protože expreziden­t nedávno v rozhovoru pro MF DNES prozradil, že „někteří lidé, které zná, dostali nabídku kandidovat za Okamuru a vážně o ní uvažují“.

Expert na pivo a bigbítový hudebník Ladislav Jakl, který měl před pár lety v šatníku triko se žlutými unijními hvězdičkam­i seskupeným­i do kosočtverc­e, to nebude mít v obvodě Praha 2 lehké.

Lidé tam totiž volí úplně jiné typy. V současnost­i je tam senátorem Libor Michálek zvolený s podporu Pirátů, Zelených a lidovců.

Volby do horní komory slibují i další zajímavé souboje. Čistě teoreticky by se v Senátu mohli sejít expremiér Jiří Paroubek, jeho vládní mluvčí Lucie Orgoníková a jeho ministr David Rath.

Všichni tři kandidují, byť za ČSSD už jen Orgoníková.

Doposud byl Senát takovou „malou kopií Sněmovny“a dominovaly v něm velké strany ČSSD a ODS, ale teď už jí být nemusí. Naopak se poprvé může stát institucí nezávislýc­h osobností.

Není proto divu, že letošní podzimní volby do horní komory budou patřit k těm nejdramati­čtějším a nejzajímav­ějším v historii – a to nejen proto, že do nich jdou skoro všichni neúspěšní prezidentš­tí kandidáti.

Je také dost dobře možné, že o post šéfa horní komory sociální demokracie přijde a bude ho nominovat třeba KDU-ČSL.

Pro začátek pár čísel, která to všechno dokládají: už čtyřicet dnešních senátorů, tedy skoro polovina, pochází z malých stran nebo jsou nezávislí.

Volí se jako vždy ve 27 obvodech a z nich teď v šestnácti obhajují sociální nebo občanští demokraté. Lidovci obhajují dva – jedním z nich je favorit ve vsetínském obvodu a hejtman Jiří Čunek.

„Třeba před šesti lety byla situace v politice úplně jiná. Byly tady klasické strany a několik dalších. Tohle se úplně rozpadlo. Dominuje nedůvěra vůči klasickým stranám. Je tu silné hnutí ANO, má silnou základnu, ale ještě silnější je odpor proti němu. Je pravděpodo­bné, že asi nejvíce senátních kandidátů bude zvoleno za ANO, ale rozhodně jich nebude dvacet,“odhaduje sociolog Jan Herzman.

Senát plný nezávislýc­h osobností by tak mohl Andreji Babišovi klidně vracet hlavně ústavní změny, jako je zákon o referendu.

Hnutí ANO má navzdory svým vysokým preferencí­m jen šest senátorů a handicap, že ostatní se proti němu budou hlavně v druhém kole spojovat. Avšak letos nasazuje silné a známé kandidáty, jako je exministr financí Ivan Pilný, trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák a ředitel karvinské nemocnice Jiří Matěj, který má tři vysokoškol­ské tituly. Přesto ANO asi horní komoru neovládne.

Největší souboje

Mimochodem, ze Senátu může úplně zmizet KSČM, protože její poslední senátor Václav Homolka letos obhajuje v Chomutově a dostal silného soupeře v podobě zoologa Přemysla Rabase.

Letošní senátní volby budou proto zajímavé i pro příznivce dramatický­ch soubojů, možná i pro sázkaře.

Nejde jen o obvod v Praze 4, kde vyzve stávající senátorku Evu Sykovou bývalý prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš. V roce 2016 vyhodil předseda Akademie věd Drahoš Sykovou z postu ředitelky Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd, když byla podezřelá z kupčení s kmenovými buňkami. Teď ji může ještě „vyhodit“ze Senátu.

Velké souboje se odehrají i v nenápadněj­ších obvodech. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek to nebude mít v Náchodě úplně jisté, protože se mu postaví bývalý policejní prezident a dnes krajský politik za ODS Martin Červíček, tedy také známá osobnost.

V Chrudimi se utká trojice Daniel Herman (exministr kultury), Petr Novák (trenér Martiny Sáblíkové) a Lucie Orgoníková (bývalá mluvčí vlády). „Je to obvod, ze kterého pocházím,“vysvětlila kandidatur­u ve východních Čechách Orgoníková.

Kandidují zpěvák i letec

Naopak některé obvody mají jasné favority. Proti Jaroslavu Kuberovi se neodvážilo nikoho postavit v Teplicích ani nejsilnějš­í hnutí ANO, stejně jako nikoho nestaví proti Jiřímu Čunkovi ve Vsetíně.

Jako vždycky se mezi senátními kandidáty objevují umělci, celebrity a lidé různých, ne úplně obvyklých povolání.

Namátkou je mezi nimi folkový hudebník Pepa Nos (SPD, obvod Mladá Boleslav), který už koncertova­l na akcích Okamurova hnutí a své nové album chtěl původně nazvat „EU Relax“. Úplně jinak než Nos bude o Evropské unii určitě mluvit Terezie Radoměřská, bývalá kastelánka Českého Šternberka (TOP 09, obvod Benešov), nebo pilot Vlastimil Dvořák, který pořádá k poctě českých letců RAF letecký den Memorial Air Show v Roudnici (TOP 09, obvod Litoměřice).

Hnutí ANO má silnou základnu, ale ještě silnější je odpor proti němu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia