MF DNES

Tipy: Výlety za dávnou technikou

Dlouhá stoka a Blatenský vodní příkop

- — Petr Przeczek

Jmenuje se Dlouhá stoka, s kanalizací nemá nic společného, ale je to národní kulturní památka, stejně jako Blatenský vodnbí příkop. Dlouhá stoka vznikla ve středověku jako zásobárna vody pro proslulé šachty v Horním Slavkově. A podobně je na tom i Blatenský vodní příkop v Krušných horách. I on sloužil k zásobování dolů v okolí vodou.

Umělé vodní kanály se památkové ochrany dočkaly po dlouhých letech chátrání a zapomnění.

Dlouhá stoka

Ve Slavkovské­m lese mohou lidé najít Dlouhou stoku, které se původně říkalo Flössgrabe­n ( Plavební kanál). Nesloužila jen pro zásobování důlních děl vodou, plavilo se po ní i dřevo používané v podzemí.

Památku dlouhou více než 24 kilometrů nelze ve Slavkovské­m lese minout. Vytéká z Kladského rybníka, míjí obce Prameny a Novou Ves a v městečku Krásná se vlévá do místního potoka.

Její budování začalo v roce 1530 kdy se majitel panství Hanuš Pluh rozhodl vybudovat přivaděč vody ke svým dolům. Na náklady se nehledělo, těžba stříbra a dalších rud se mu bohatě vyplácela.

Staba trvala šest let a podíleli se na ní i horníci ze slavkovské­ho panství. V některých místech byla stoka široká až dva metry a břehy chránily kameny, jiné úseky byly dokonce vyzděné.

Vodní dílo na své trase překonával­o pětatřicet mostů. Řada stavidel pak rozváděla vodu k několika mlýnům.

Ač se to nezdá byla Dlouhá stoka složitým technickým zařízením, o které se museli starat lidé, kteří byli zavázáni přísahou. První větší opravy se prováděly v letech 1601 1608. Na další pak přišla řada v roce 1908.

Horší to bylo po roce 1945. O vodní dílo se nikdo nestaral a to rychle chátralo a ztrácelo na významu. V roce 1954 měla být jeho účetní hodnota vyčíslena údajně na 90 haléřů. Od roku 2014 je Dlouhá stoka národní kulturní památkou.

Blatenský vodní příkop

Druhé vodní dílo v regionu je národní kulturní památkou od loňského roku. Přivádělo vodu od Božího Daru až k hornickému městečku Horní Blatná, kde se těžily cínové rudy. Příkop vzniknul v letech 1540 až 1541 a zajímavé je, že jako vodní dílo slouží dodnes.

Jen s trochu jiným účelem. Ve středověku zásoboval doly vodou, ve své novodobé historii pak odvádí nekvalitní humicidní vodu z božídarský­ch rašelinišť mimo povodí Černé, která zásobuje vodárensko­u nádrž Myslivny. Ta je zdrojem pitné vody pro řadu podkrušnoh­orských obcí.

Vodní kanál ze 16. století má délku zhruba 11,6 kilometru. V jeho okolí stávala řada důlních zařízení. Původně byl příkop široký až dva metry. Po důkladné rekonstruk­ci v letech 1995 až 2001 se zúžil zhruba na jeden metr. Jeho koryto je zpevněno dubovým a smrkovým dřevem. Došlo dokonce i k obnově dřevěného aquaduktu, po kterém Blatenský vodní příkop překonává jeden z místních potoků.

 ??  ??
 ??  ?? Dlouhá stoka sice vypadá jako nenápadný potůček, ale jde o národní kulturní památku. Foto: Martin Stolař, MAFRA
Dlouhá stoka sice vypadá jako nenápadný potůček, ale jde o národní kulturní památku. Foto: Martin Stolař, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia