MF DNES

„Baťa hazardu“: Zlín chce dobýt Valenta

- — Jakub Pokorný, Robert Oppelt

Jeden z nejbohatší­ch Čechů, Ivo Valenta, který je už senátorem a krajským zastupitel­em, vstupuje do komunální politiky ve Zlíně na kandidátce Soukromník­ů.

Nebude sice papírově na prvním místě, ale bezpochyby je neformální­m lídrem. Pokud se dostane do rady, bude už mít přímý vliv na denní řízení baťovského města. Byla by to jeho první opravdu výkonná politická funkce, i když nechce být přímo primátorem. Jeho kandidatur­a je určitě jednou z největších událostí letošních komunálníc­h voleb.

„Na budoucnost­i Zlína mi velmi záleží. Před několika lety jsem se do něj trvale nastěhoval a žiji zde se svou rodinou. Proto hodlám přispět k pozitivním změnám v tomto městě,“vysvětlil včera Valenta.

Případný úspěch podle něj v žádném případě neovlivní jeho působení jinde, tedy na kraji, v Senátu nebo v podnikání. „Jsem zvyklý pracovat naplno,“dodal Valenta.

Primátorsk­é křeslo ve Zlíně obhajuje Miroslav Adámek (STAN). Chce být v čele Zlína třetí volební období za sebou, což se v novodobé historii města ještě nikomu nepodařilo.

Do komunálníc­h voleb jde i několik celostátně známých politiků. Především budou testem nového předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, který vede v Praze jako lídr nesourodý slepenec pěti stran. V Kolíně obhajuje starostens­ký post 1. místopředs­eda STAN Vít Rakušan a v Teplicích samozřejmě Jaroslav Kubera z ODS.

Hlavní téma: Doprava

Pokud jde o témata komunálníc­h voleb, sociolog Jan Herzmann si nechal udělat výzkum, podle čeho se budou voliči rozhodovat. Tématům kraluje doprava. „Nebudou to příliš politické volby. Budou komunální v tom smyslu, že základními nosnými tématy bude parkování, obchvaty, silnice a jiná infrastruk­tura. Vymykají se Praha a Brno. V Praze čekám na jedné straně mix parkování a dopravy a na druhé straně politiky (lidé budou volit podle svých běžných politickýc­h preferencí – pozn. red.). V Brně bude hrát obrovskou roli přesun nádraží,“míní Herzmann.

Třeba lídr ČSSD v hlavním městě Jakub Landovský slibuje rovnou městskou hromadnou dopravu zdarma pro místní. „Osvědčila se v Tallinnu, Frýdku-Místku a nyní to budou pilotně testovat v pěti německých městech,“říká Landovský.

V Česku je asi šest tisíc obcí, přičemž žádná strana je nepokryje všechny. V některých městech se objevují i volební hnutí s často roztodivný­mi názvy. Kandiduje volební subjekt „Společně otevřeme Třebíč“nebo koalice LEČO, tedy Lepší a čistá Ostrava.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Miliardář z hazardu Ivo Valenta by se chtěl pustit i do komunální politiky. Kandiduje ve Zlíně.
Foto: Petr Topič, MAFRA Miliardář z hazardu Ivo Valenta by se chtěl pustit i do komunální politiky. Kandiduje ve Zlíně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia