MF DNES

Je vinen. Soud rozhodl o extajemník­ovi SPD

-

PRAHA Soud uznal vinným bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka z nenávistný­ch výroků ve Sněmovně, v nichž vyzýval ke zplynování Židů či střílení homosexuál­ů. O rozhodnutí soudu informoval­a Česká televize. Jaký trest soud uložil, není jasné, trestní příkaz zatím nebyl účastníkům doručen.

„Mohu jen říci, že byl ve věci včera vydán trestní příkaz, kterým byl uznán vinným,“potvrdila informaci pro iDNES.cz tisková mluvčí soudu Pavla Hájková. Víc k celému případu nesdělila, neboť příkaz ještě není doručen účastníkům řízení.

Staník má právo proti rozhodnutí soudu podat opravný prostředek, kterým se příkaz zruší. Pokud to udělá, soud bude muset kauzu projednat v hlavním líčení.

Incident, kvůli kterému státní zástupce obžaloval 19. července bývalého tajemníka SPD, se odehrál na podzim loňského roku ve sněmovním klubu. Podle svědků tam opilý Staník vyzýval k likvidaci menšin a urážel tehdejší ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). Kvůli výzvám ke zplynování Židů a střílení homosexuál­ů na něj později aktivista Jan Cemper podal trestní oznámení. V únoru letošního roku pak policie Staníka obvinila z trestných činů proti lidskosti. V tu chvíli od něj dalo SPD ruce pryč a Staník již dále nebyl tajemníkem ani členem hnutí.

„Hnutí SPD se programově distancuje od jakýchkoli­v projevů rasismu nebo antisemiti­smu. Rozhodnutí o vině Staníka je na soudu a v případě, že bude shledán vinným, je namístě odpovídají­cí trest,“sdělil už dříve předseda hnutí Tomio Okamura. (iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia