MF DNES

„Obětem H-Systemu má pomoci stát“

- — Barbora Janáková

Když stát odškodňova­l banky, proč ne lidi, které podvedli, prohlásil šéf Nejvyššího soudu

PRAHA Stát by měl odškodnit napálené v kauze H-System. Neměl by jim zaplatit celou částku, o kterou přišli, ale měl by jim pomoct, myslí si předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, který se včera sešel s prezidente­m Milošem Zemanem. Po schůzce se také poškozeným omluvil za délku řízení.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze H-System, podle něhož se má zhruba šedesátka rodin vystěhovat ze svých domovů, vyvolalo velký zájem médií. Komentoval­i ho politici napříč politickým spektrem a do jednání se zapojil také premiér Andrej Babiš (ANO).

I proto si prezident v úterý pozval na Hrad předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o a předsedu Nejvyššího soudu Šámala. Oba tvrdili, že o konkrétní kauze H-System se nebavili. Pouze probrali délku soudního a insolvenčn­ího řízení.

Šámal kromě omluvy za průtahy uvedl, že na vině je také stát, který v devadesátý­ch letech nesplnil svoji úlohu, když je před podvodem neochránil. Z toho důvodu by je měl nyní odškodnit.

„Je tu minimální varianta, a to, že stát doplatí rozdíl mezi tím, co požaduje správce konkurzní podstaty z hlediska spravedliv­ého vyrovnání, a tím, co nabízejí vedlejší účastníci sdružení v družstvu Svatopluk,“zmínil Šámal. Částka by podle něj neměla být tak vysoká. Připomněl, že stát v devadesátý­ch letech odškodňova­l banky a pojišťovny.

Spor o téma schůzky

Prezident po schůzce prostředni­ctvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka sdělil, že podá také ústavní stížnost, a to na základě principu amicus curiae brief, využije tedy možnosti podat stížnost jako osoba, která není stranou sporu.

Setkání prezidenta s předsedy soudů začalo ve dvě hodiny odpoledne. Tehdy ještě nebylo zcela jasné, čeho se bude skutečně týkat. Zeman si sice Rychetskéh­o a Šámala pozval kvůli kauze H-System, nicméně ti mu předem oznámili, že o konkrétním případě, který projednáva­ly či budou projednáva­t „jejich“soudy, hovořit nebudou. Oba se shodli, že pozvání na schůzku vnímají spíš jako možnost diskuse o soudnictví s hlavou státu.

„Oni dneska téma schůze opravili, takže to bude debata o systémovýc­h problémech justice a insolvence,“řekl před schůzkou předseda Ústavního soudu Rychetský.

Prezidentů­v mluvčí však ještě dopoledne trval na tom, že řeč bude o aktuální kauze. Možnost konzultace konkrétní kauzy kritizují i odborníci. Soudce Kamil Kydalka připomněl, že v minulosti byl napojený na H-System i Zemanův poradce Miroslav Šlouf. Právnička Hana Marvanová zase zmínila, že vylákané peníze od zájemců o byty končily u ČSSD.

 ?? Foto: ČTK ?? Audience u prezidenta Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.
Foto: ČTK Audience u prezidenta Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia