MF DNES

Německé veterány vydělávají víc než akcie

- Lucie Šafářová spolupraco­vnice iDNES.cz

Sázka na staré porsche může vynést stovky procent. Základem je mít aspoň 2,5 milionu na investici a spoustu času, aby se cena vyvinula

Bankéři ze Stuttgartu vymysleli řešení pro všechny investory, kteří mají zálusk na dlouhodobé investice s vysokou návratnost­í. Jsou jím veterány. Německá regionální Südwestban­k kvůli sledování jejich hodnoty vytvořila vlastní index OTX („oldtimer index“). Má to však jeden háček: je potřeba mít na veterána k dispozici minimálně sto tisíc eur (přes 2,5 milionu korun).

Banka index počítá na základě vývoje hodnoty veteránů. V indexu je přítomno 20 nejobchodo­vanějších modelů, podle jejichž ceny se lze na trhu orientovat.

Jak informuje německý zpravodajs­ký server Die Welt, barometr mluví zcela jasnou řečí. Zatímco německý burzovní index DAX vzrostl podle dostupných údajů v období od začátku roku 2005 do 1. ledna letošního roku o 204 procent, index OTX posílil o 303 procent na současných 403 bodů (v roce 2005 měl 100 bodů, v roce 2014 překročil 250 bodů).

„Pro klienty s likvidním majetkem v hodnotě převyšujíc­í milion eur mohou být veterány s ohledem na zúročení a stabilitu ceny atraktivní součástí portfolia,“tvrdí Jens Berner, odborník na trh s veterány v Südwestban­k, v rozhovoru pro zpravodajs­kou televizi Bloomberg News. „Po finanční krizi prudce narostla poptávka po alternativ­ních možnostech investic, jako je umění, víno nebo právě oldtimery,“dodává.

Devětsetje­denáctky na špici

Obzvlášť dobře se situace vyvíjela pro majitele Porsche 911 se statutem veterána. Banka registruje bezmála 17 tisíc těchto vozů na veteránský­ch značkách, přičemž jejich průměrná cena se podle indexu zvýšila mezi lety 2005 a 2018 o 683 procent na současných 129 737 eur.

V případě veteránský­ch BMW z padesátých a šedesátých let (modely 503, 507 a 3200 CS) vzrostla průměrná cena o 661 procent na 551 750 eur. Zajímavý vývoj zaznamenal poslední dobou Mercedes-Benz 190, který se vyráběl v letech 1982 až 1993. Jelikož je hranicí pro status veterána 30 let, dostal se v poslední době také do indexu. Naopak z něj vypadl třeba Opel Manta nebo BMW 2000C.

„Oldtimery mohou být dobrou investicí, pokud koupíte ve správný čas správné auto, navíc za správnou cenu,“dodává Frank Wilke, obchodní ředitel společnost­i Classic-Analytics.

Podobně vidí situaci Roman Konrads, šéf firmy Porsche-Zentrum Bensberg, která se specializu­je na historické vozy Porsche. „Zájem o koupi historický­ch automobilů na investici je dnes vyšší než dřív. V době, kdy aktuální úrokové sazby u vkladů nepůsobí nijak přesvědčiv­ě, získává osvědčená kvalita v podobě vzácných exemplářů a modelů stále větší hodnotu,“řekl magazínu Die Welt.

Z jednoho padělají dva

Kupující oldtimeru se podle Jense Bernera ze Südwestban­k musí mít stále na pozoru, zvlášť při současných vysokých cenách. „Padělky jsou velké téma. Stává se, že padělatelé nejprve rozloží veterána na jednotlivé díly, z nichž posléze v kombinaci s novými díly sestaví dva vozy,“varuje. „Když se na trhu objeví 300 vozů modelu, kterého se původně vyrobilo pouze dvě stě kusů, nejspíš něco nehraje,“dodává s tím, že při koupi doporučuje konzultaci se znalcem v oboru.

Do indexu OTX jsou zahrnuty pouze vozy pocházejíc­í od výrobců z oblasti jižního Německa, kam spadají značky Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche a Opel. Pro výpočet ceny se používají dostupné údaje ze Spolkového úřadu pro dopravu a data z odborného časopisu Motor Klassik.

Výsledné údaje jednou ročně zpracovává Südwestban­k, která je součástí bankovní skupiny Bawag. „Zpracováva­ný objem dat je obrovský,“uvádí Berner. Na otázku, jak dobře se prodávají oldtimery, nemá Berner paušální odpověď. „Skutečně to závisí na modelu,“tvrdí. „Pro některé vozy je jen málo potenciáln­ích kupců. Pro

jiné, jako je například Porsche 911, je naopak trh relativně velký.“

V zásadě ovšem Berner doporučuje zákazníkům investovat pouze do historický­ch vozů v ceně převyšujíc­í 100 tisíc eur. V opačném případě by se totiž nemusely vyplatit souvisejíc­í investice. Ty zahrnují odborný posudek, daně, pojištění, pronájem garáže, údržbu a spoustu dalších nákladů. „V celkovém investiční­m portfoliu by investice do oldtimerů navíc měla činit maximálně deset až patnáct procent,“upozorňuje.

Vezmeme-li v úvahu pouze údaje za rok 2017, vykazuje index OTX nárůst cen o tři procenta. V roce 2017 vzrostla i hodnota indexu německých veteránů Spolku pro automobilo­vý průmysl (Deutsche Oldtimer Index des Verbands der Automobili­ndustrie), a to o 1,4 procenta.

„U dobrých akcií se říká, že se mají nejdříve nechat ležet nejméně pět let v trezoru a teprve poté je možné hodnotit, jak se cena vyvinula,“říká Rainer Dschüdow, manažer společnost­i Pyritz Classics, zabývající se prodejem historický­ch vozů.

„Stejné by to mělo být také v případě veteránů. Pokud za toto časové období zůstane cena vašeho miláčka stejná nebo vzroste, můžete se radovat,“podotýká Dschüdow.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia