MF DNES

Pro obec zadarmo. Dobrovolní­ků přibývá

Aplikace sdružující lidi ochotné pracovat zdarma už mají čtvrt milionu kontaktů

-

Marek Tomanka redaktor MF DNES

obrovolnic­tví se v tuzemsku věnuje čím dál více lidí. Hlavně čtyřicátní­ci neváhají ve volném čase udělat něco pro svou obec. Největší aplikace mají v databázích okolo 250 tisíc kontaktů na občany, kteří jsou ochotni pomoci.

K největším podnikům tohoto druhu patří Ukliďme Česko. Zatímco v roce 2015 se akce zúčastnilo 31 tisíc dobrovolní­ků, letos na jaře už to bylo 133 tisíc lidí. A to největší letošní úklid přijde až 15. září.

Zájem nicméně roste i o další dobrovolni­cké akce. Přibližně 450 obcí sdružuje digitální platforma Mobilní rozhlas, která se specializu­je na chytrou komunikaci mezi samospráva­mi a jejich obyvateli. Tu využívá i projekt ZmapujTo, s jehož pomocí mohou obyvatelé až 1 500 obcí hlásit radnicím veškeré problémy, na které narazí. Obě platformy se momentálně spojují.

V Praze zase vznikl projekt zmenme.to, který hlásí tři tisíce dobrovolní­ků. Pomocí něj mohou Pražané posílat magistrátu podněty ohledně dopravy v hlavním městě.

Statisíce až miliony ročně

Dobrovolní­ci ročně odpracují podle Českého statistick­ého úřadu přes 40 milionů hodin, což odpovídá práci v hodnotě přesahujíc­í pět miliard korun. V průměru připadá na jednu obec 41 lidí, kteří jsou ochotni se zapojit. A svou prací obcím šetří značné finanční prostředky. „Za jeden den dobrovolné­ho generálníh­o úklidu, který provádí zhruba deset týmů o 15 až 20 lidech, může radnice uspořit i půl milionu korun,“uvádí mluvčí městské části Praha 10 Vít Novák.

Pomáhá i vysazování zeleně. „Kdybychom měli každoroční výsadbu zhruba 20 až 30 stromů zadat nějaké firmě, tak by to stálo přibližně 50 tisíc korun. Kdybychom započítali i následnou údržbu, tak to vychází na 100 tisíc korun ročně. Při našem rozpočtu 12 milionů ročně je to relativně dost,“říká starosta moravské Březiny Martin Habáň.

Právě v moravské Březině, která leží v Drahanské vrchovině a žije tam asi tisícovka obyvatel, na ochotu lidí pracovat přišli postupně. Nedávno tam totiž řešili kácení šesti lip před základní školou. Obec je zasadila zhruba před deseti lety, takže se lidé neshodli v tom, jestli kácet, nebo nikoli. Zastupitel­stvo se nakonec rozhodlo, že osloví ty občany, kteří byli proti kácení. Pozvalo je na brigádu a následujíc­í víkend dobrovolně spolu s hasiči lípy přesadili.

Za přílivem ochotných dobrovolní­ků ale stojí hlavně rozmach sociálních sítí a „chytrých“technologi­í obecně. Starostové mají totiž mnohem širší možnosti v tom, jak své spoluobčan­y oslovovat.

Donedávna se většina dobrovolní­ků domlouvala pouze prostředni­ctvím skupin na Facebooku. Tento způsob už do značné míry nahrazuje právě chytrá obecní komunikace. Zájemce se na internetov­ých stránkách registruje a přihlásí, kde chce pomáhat s úklidem, a organizáto­r úklidu ho poté snadno osloví.

Podle Asociace moderně komunikují­cích obyvatel a starostů (AMKOS) patří Česká republika v rámci Evropské unie ke špičce v penetraci chytré obecní komunikace. Podle odhadů do ní bude letos zapojena přibližně desetina českých obcí.

Téměř tři tisíce úklidů

Obce nejčastěji poptávají dobrovolní­ky pro jednoduché práce, jako jsou úklidové služby. Lidé nezištně pomáhají rovněž s organizací kulturních akcí nebo drobnými stavebními úpravami a údržbářský­mi pracemi.

Radnice dodávají nástroje a zajišťují odvoz vysbíranéh­o odpadu. Podle mluvčího městské části Praha 10 Nováka je výhodou takových akcí zejména to, že se během nich uklidí odlehlá místa, kterým se jinak

úklidové akce (čištění pozemků v okolí obce)

pomoc s přípravou kulturních akcí úklid a údržba zeleně odklízení sněhu drobné opravárens­ké a údržbářské práce drobné stavební úpravy příprava občerstven­í na obecní akce

pomoc v krizových situacích (pytlování při povodních, monitoring)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia