MF DNES

Stavba prvního z úseků D35 se zpozdí o rok

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Stavba jednoho z prvních úseků dálnice D35 mezi Opatovicem­i a Časy se zpozdí minimálně o rok. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) neuspělo s rozkladem k předsedovi antimonopo­lního úřadu Petru Rafajovi, kterým chtělo zvrátit nepravomoc­né rozhodnutí o zastavení soutěže. Podle státní investorsk­é organizace bylo zrušení tendru na základě administra­tivního pochybení příliš přísné, úředníci nicméně začali pracovat na novém výběrovém řízení.

„Nová soutěž na zhotovitel­e se intenzivně připravuje, rádi bychom ji vypsali ještě do konce léta,“uvedl mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. V původním tendru k vítězství mířilo italsko-turecké sdružení, které za stavbu 12,6 kilometru dlouhé novostavby dálnice požadovalo 2,88 miliardy korun.

Na stavbě dálnice vedoucí východně od Pardubic silničáře trápí zpožďování více než u jiných projektů. Už od května mají totiž podepsanou smlouvu na výstavbu navazující­ho dálničního úseku Časy–Ostrov se společnost­í Eurovia.

A dokud nebude stát předcházej­ící úsek, čtyřkilome­trová část nové komunikace nepůjde pro dopravu využít. Automobily by na ni mohly najet nejdříve u Dašic. Aktuálně se tak předání staveniště a zahájení prací na úseku Časy–Ostrov podle Studeckého připravuje na přelom srpna a září.

Rychlejší zvítězí

Dva zmíněné úseky patří do skupiny takzvaných prioritníc­h staveb, na nichž se mělo začít pracovat už na sklonku loňského roku. Plán výstavby přitom počítal s tím, že budou uvedeny do provozu na přelomu let 2020 a 2021. Přestože se přípravy protáhly, předpoklád­á ŘSD u připraveně­jší stavby z Časů do Ostrova dokončení během roku 2020. Podle Studeckého se ředitelstv­í bude snažit, aby se oba úseky dokončily s minimálním zpožděním.

Stáhnout zhruba roční zpoždění se úřad pokusí změnou pravidel soutěže, ve které zvýhodní firmy nabízející dokončení stavebních prací před termínem. „Předpoklád­anou změnou je právě zkrácení doby výstavby, aby mohl být úsek Opatovice nad Labem – Časy zprovozněn současně s úsekem Časy–Ostrov,“uvedl Studecký.

Není ale jisté, zda taková časová úspora bude stačit. Plán ŘSD totiž počítá s velice optimistic­kým předpoklad­em, že soutěž proběhne bez jakýchkoli průtahů. Ty se přitom dají s poměrně vysokou pravděpodo­bností očekávat.

Například soutěž na sousední úsek trvala včetně vypořádání stížností neúspěšnýc­h uchazečů 20 měsíců, tedy o více než půl roku déle, než kolik si na opakování výběrového řízení vyhradilo Ředitelstv­í silnic a dálnic dnes.

Z osmi dálničních staveb, které vloni získaly prioritu, jsou zatím ve výstavbě teprve tři projekty. Prvním z nich je trojice úseků Karlovarsk­é D6, na kterých se začalo pracovat na přelomu loňského a letošního roku. Konkrétně obchvaty Lubence na Lounsku, Řevničova na Rakovnicku a úseku mezi Řevničovem a Novým Strašecím.

V Dubnu se podařilo zahájit část trasy D11, konkrétně úsek ze Smiřic do Jaroměře. V květnu pak začali silničáři pracovat na obchvatu Frýdku-Místku.

Mezi zmíněné prioritní stavby rovněž patří modernizac­e železniční trati ze Sudoměřic do Votic, kterou PArduBiCe se podařilo zahájit začátkem letošního června.

Zdržení zavinila banalita

Důvodem zdržení výstavby na D35 u Opatovic je podle ŘSD banální chyba při komunikaci státního investora s uchazeči soutěže.

Podobně jako je tomu v jiných velkých tendrech, během průběhu výběrového řízení se jednotliví uchazeči doptávali na podrobnost­i zadávacího řízení a úředníci ŘSD jim rozesílali materiály s vysvětlení­m zadávacích podmínek. V jednom z těchto materiálů podle Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) zapomněli uchazeče informovat o provedené změně přílohy.

„Osobně si myslím, že je to hodně přísný výklad,“komentoval květnové ještě nepravomoc­né zrušení soutěže generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Důvodem zrušení podle něj bylo to, že se antimonopo­lní úřad domníval, že tím mohlo dojít ke zmatení účastníků soutěže.

Dálnice D35 má vést přes Čechy na Moravu a být dopravní alternativ­ou frekventov­ané dálnice D1. V Pardubické­m kraji naváže na třípatrovo­u křižovatku v Opatovicíc­h nad Labem, povede směrem na Vysoké Mýto, Litomyšl a dále na Moravu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia