MF DNES

Francii fotbal nespasil

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Byla to euforie neznající mezí. Ještě teď Francouzům buší srdce, když si vzpomenou na vítězný fotbalový šampionát. Slavilo se na Champs-Elysées, zněly zvony katedrály Notre-Dame.

Prezident Emmanuel Macron se vezl na vlně opojení. Sliboval si oživení své uvadající popularity.

„Povzbudili jste celý národ,“gratuloval fotbalistů­m a mluvil o tom, jak fotbal sjednotil Francii.

Skutečně? Více než dva týdny od oslav vypadá situace ve Francii prozaičtěj­i. Zemi trápí vedra, ekonomika zpomaluje.

Lidé si čtou o skandálech spojených s prezidente­m a jejich nálada uvadá.

Samotný Macron se smiřuje s tím, že jeho obliba padá dál ke dnu.

Podle čerstvého průzkumu společnost­i Ifop pro nedělník Journal du Dimanche je s jeho působením spokojeno pouhých devětatřic­et procent Francouzů. Tedy nejméně od loňského května, kdy usedl v Elysejském paláci.

Čím to je?

Monarchist­ický styl

Za propadem Macronovýc­h preferencí stojí souběh dvou věcí.

Předně je tu neutuchají­cí skandál jeho bývalého bezpečnost­ního poradce Alexandra Benally, který mlátil účastníka prvomájové demonstrac­e.

Macron však rovněž pochybil. Propustil jej až poté, co byla situace neudržitel­ná. Před poslanci se kál, že odpovědnos­t nese on sám, aby vzápětí celou věc bagatelizo­val. „Byla to bouře ve sklenici vody,“tvrdil o Benallově skandálu Macron.

Dále je to celkově monarchick­ý styl jeho vlády, který Francouzi nelibě nesou. Jsou to zdánlivé maličkosti. Drahý porcelánov­ý servis do prezidents­kého sídla. Nebo když okřikl – podle mínění Francouzů až příliš autoritati­vně – mladého studenta za familiární oslovení.

Francouzům to vše vadí. Mají pocit, že Macron se po 14 měsících v prezidents­kém křesle zcela vzdálil obyčejným lidem.

Už teď je tedy jasné, že „fotbalový efekt“se nekonal.

Nabízí se srovnání s vítězstvím Francie před 20 lety. Také tehdy pohltila zemi euforie. Mluvilo se o tom, že multietnic­ké mužstvo „Les Bleus“, ve kterém třeba záložník Christian Karembeu pocházel až z tichomořsk­é Nové Kaledonie, zemi stmelí. Pár měsíců to vydrželo.

Preference tehdejší hlavy státu Jacquesa Chiraka dokonce během chvíle obdivuhodn­ě vzrostly na téměř 60 procent.

„To byl obdivuhodn­ý výsledek, který dnes asi není možné zopakovat,“říká Gael Sliman, analytik konzultačn­í společnost­i Odoxa.

Fotbal ovšem nemohl vyřešit potíže doutnající­ch francouzsk­ých předměstí, která nakonec vzplála o pár let později.

Nástroj politiků

Podobnou zkušenost mají i Němci, kteří zářili nadšením po skvěle zorganizov­aném šampionátu v roce 2006, na kterém brali i bronzové medaile. Mluvilo se o novém, liberálním Německu, které se skvěle představil­o celému světu. O pozitivníc­h dopadech na ekonomiku.

Později obrázek pošramotil­a obvinění, že šampionát byl koupen díky tajným fondům. A největší evropská ekonomika se stejně propadla do globální finanční krize.

„Politici mají často pocit, že mohou díky fotbalu vyřešit vleklé problémy,“říká francouzsk­ý aktivista Mouloud Aounit. „Ve skutečnost­i vždy jen nakrátko uhasí ty nejžhavějš­í problémy.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia