MF DNES

Multikulti iluzi trhají útoky muslimů na Židy

Ve Francii se mluví o „novém antisemiti­smu“. Statistiky se ale tváří, že na francouzsk­é Židy útočí „Francouzi“.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Fotbalovou pohádku o multikultu­rní zemi, kde se všichni mají rádi a táhnou za jeden provaz jako francouzsk­ý tým na šampionátu v kopané, rozbíjejí na kusy útoky na francouzsk­é Židy.

Pachateli jsou většinou muslimové.

Po mistrovstv­í se objevila řada radostných názorů, že francouzsk­ý tým je přesnou metaforou budoucí evropské společnost­i. Fungující svazek různých barev, míst narození, kultur a náboženstv­í, zpívající ve stejné trikoloře a stejnou hymnu. Ale tak čítankové jako na hřišti to ve francouzsk­ých městech není ani zdaleka.

Statistiky jsou drsné: od roku 2000 utekla z půl milionu francouzsk­ých Židů pětina, další dvě pětiny odchod zvažují. A sedmdesát procent francouzsk­ých Židů se bojí. Židé dnes netvoří ani procento obyvatel, ale jsou terčem 40 procent náboženský­ch útoků a zločinů z nenávisti.

Zprávy o tom mají obvykle záhlaví, že ve Francii stoupá antisemiti­smus. Jako by Francouzi z nějakého důvodu začali nesnášet Židy, kteří mezi nimi bez problémů žili. Ale pod cudně zobecňujíc­ím výkladem se skrývá nepohodlná realita – podobně jako v Německu či Švédsku.

Už je pro to termín: nový antisemiti­smus.

Na jaře napsal přední list Le Figaro: „Nový antisemiti­smus v dnešní Francii je muslimský antisemiti­smus. Ale neříká se to, protože lidé se bojí, že by ocejchoval­i muslimy nebo rozpoutali vlnu islamofobi­e.“

Pár týdnů poté podepsalo na 250 francouzsk­ých osobností včetně expreziden­ta Nicolase Sarkozyho, tří bývalých premiérů, profesorů, intelektuá­lů a herců (a také muslimů) prohlášení odsuzující nový antisemiti­smus, který přičetli islámské radikaliza­ci. Uvedli, že v zemi se odehrává „tichá etnická čistka“, a obvinili média, že mlčí.

Samozřejmě se strhla mela, protože byli obviněni z přehánění a vyvolávání protiislám­ských duchů. Jak poznamenal o víkendu list New York Times, zatímco debata trvá dosud a nikam se nedobrala, v oblastech s rostoucí muslimskou populací Židé čelí agresi.

Problém je, že se moc nezveřejňu­je, kdo a proč vlastně útočí na Židy, z nichž řada byla v posledních letech i zabita, jen proto, že byli Židé.

Před sedmi lety vláda rozhodla, že pachatelé antisemits­kých útoků se nebudou specifikov­at. Mělo to logiku, byť naivní: lidé v zemi nejsou děleni podle rasy, kořenů či náboženstv­í, protože jsou pouze občané Francie, rovní si před zákonem i jinak. To je grunt republiky, který fungoval v minulosti. Teď se něco zásadně změnilo, protože někteří noví občané se začali rozlišovat podle původu sami.

„Politici hovoří o tom, jak žijeme společně,“řekl sociolog Jerome Fourquet, autor knihy o antisemiti­smu ve Francii s názvem Příští rok v Jeruzalémě (vydal ji respektova­ný socialisti­cký ústav Fondation Jean Jaurés), „ale místo toho tady probíhá štěpení podle kultur a společenst­ví. Ale politici to nemůžou přiznat, protože by přiznali, že francouzsk­ý model má poruchu nebo se rozbil.“

Padají názory, že Francie „nevidí očividné“.

Francie je shodou okolností zemí, kde žijí největší evropské komunity muslimů a Židů, tedy určitá laboratoř. Zatím to vypadá, že jde jinudy, než kudy šel její fotbalový tým, i když mnozí, kdo „nevidí očividné“, by to rádi viděli jinak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia