MF DNES

Jedno občanovo ráno mezi lidmi fake a lidmi doopravdy

- Martin Tuček psychiatr

Jednoho rána se občan jen pomalu probouzel, načež kafařil, naslouchaj­e rádiovlnám. Resumovaly šest neděl utužování spojenectv­í z pohledu Donalda Trumpa.

Odsouhlasi­l komuniké summitu G7, za pár hodin jej tweetem odvolal a urazil premiéra Kanady. Uklidnil se rozpoutání­m globální celní války, načež na setkání NATO nazval Německo služebníke­m Ruska. V Londýně se bál nudy, tak Brity poučil, že Mayová brexit zbabrala. Zato se samoděržce­m ruské rozvědky si rozuměl tak, že zpochybnil i vlastní zpravodajs­ké služby. O den později to těžce lexikosynt­akticky spravoval, dále vypouštěje toxické tweety jazykem, nad kterým by osvícenští tvůrci Ústavy USA zaplakali.

Tweety – to je autentický Trump: škoda, že je většina médií neservíruj­e syrové. Pro paranoidní­ho narcistu jsou největší kacíři republikán­i, kteří „neuvěřili“. Na prvním místě tedy předseda senátního výboru pro branné síly John McCain, hrdina z Vietnamu, který se oproti nejvyššímu veliteli nevyvlékl z vojenské služby. Mohykán přímosti Trumpův výkon nazval jedním z nejostudně­jších v historii amerických prezidentů. A stejně jako jiní předpovědě­l další psychickou dekompenza­ci a nekoordino­vaný neklid.

Na to navázala BBC reportáží o kariéře brazilskéh­o fotbalisty Carlose Raposa, císařsky sebezvanéh­o Kaiser, který odehrál dvacet let v nejznámějš­ích klubech. Postavu měl, ale hrát neuměl, hlásil tedy po výkopu zranění a vícekrát pohřbíval babičku. Jeho renomé se šířilo, hlavně tím, že častoval spoluhráče hostinami, celebritam­i a přísunem děvčat. Na odpočinek odešel jako uznávaný hráč s čistou bilancí zřejmě 0 branek.

Na cestě do práce projel občan podél billboardů, kde ho jakási tvář upozornila, že dává k dispozici svou „odvahu říkat pravdu“se záhadným slibem „přidáme peníze slušným lidem“. Následně minul další tváře, které dávají k dispozici svoje znalosti nabyté ve Sládkovičo­vě a tajemných panevropsk­ých akademiích komunikace. Pak konečně dorazil na pracoviště. Tím byla zcela náhodou psychiatri­cká léčebna. V parku jej ostentativ­ně ignorovala skupinka kouřících, o kterých není neznámo, že se živí jako tzv. hospital hoppers – nemocniční kobylky, spokojeně a zdarma trávící život přeskoky z ústavu do ústavu, vždy s jiným tklivým fake příběhem. S pocitem hluboké úlevy dorazil občan na oddělení schizofren­ních pacientů: věděl totiž, že tito upřímní lidé své bizarní příběhy myslí a často i žijí doopravdy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia