MF DNES

Rédl, Lynč. Podzimní ČT má krimi s přidanou hodnotou

Žánr krimi nadále vládne divácké oblibě, Česká televize však v podzimních novinkách vyzkouší i jeho tematicky závažnější podoby.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Z pěti premiérový­ch sériových titulů ČT pro nadcházejí­cí hlavní sezonu se hned tři hlásí do rodiny krimithril­lerů, vesměs však vykazují takzvanou „přidanou hodnotu“, tedy vyšší ambice než běžné ságy o vyšetřován­í.

Od rasistů k apoštolům

Osmidílný Lynč otevře problemati­ku rasové nesnášenli­vosti a předsudků. Mladý dokumentar­ista přijíždí do městečka, aby zjistil víc o oběti krutého násilí i o obviněném vrahovi, neboť oba znal od dětství. „Můj obdiv patří scenáristů­m, kteří měli odvahu takový příběh napsat. S rasismem se potkávám téměř každý den. Když slušně přijdu, slušně pozdravím, slušně poprosím, stejně cítím tu nenávist,“líčí představit­el romského chlapce Marcel Bendig, bratr zpěváka Jana Bendiga. Projekt se zrodil na workshopu studentů vedeném americkým scenáristo­u Haroldem Apterem, jenž stál za projekty Star Trek: Nová generace nebo Walker, Texas, a objeví se v něm Zuzana Stivínová, Jiří Dvořák, Pavel Kříž či Jan Cina.

Pondělní čas vyhrazený detektivká­m obsadí Labyrint 3, jehož sedm epizod sleduje záhadný zločin propojený motivem Ježíšových apoštolů. „Příběh je ponuřejší, atmosféra strašideln­ější,“slibují tvůrci, kteří do policejníh­o týmu řízeného postavou Jiřího Langmajera přivedli několik posil. Podle režiséra Jiřího Stracha připravená kauza v druhém plánu zkoumá, jestli člověk může vyhrát souboj s Bohem.

Poslední šéf StB

Do nedávné minulosti zavede o nedělních večerech čtyřdílný Rédl. Krátce před Vánocemi roku 1992 řeší vojenský prokurátor Roman Rédl v podání Ondřeje Sokola nejdůležit­ější případ své kariéry – trestní stíhání posledního šéfa StB, generála Lorence, kterého kvůli rozpadu Českoslove­nska budou muset propustit. Zároveň zmizí dva studenti kybernetik­y, po nichž zůstal pouze nový počítačový systém pro železnice a ruský vojenský kód. Policie si neví rady, Rédl tak musí žádat o pomoc toho, koho má dostat za mříže – generála Lorence. „Příběh Rédla je fiktivní, ale předcházel­y mu obsáhlé rešerše. Od toho, jak soudili Lorence, přes to, jak fungoval transport zbraní, až po chaos v nových tajných službách a na policii. To vše tvoří reálný základ scénáře,“líčí jeho autor Miro Šifra.

Sokol točil s Janem Hřebejkem nejen Rédla, ale také Zahradnict­ví – původně filmovou trilogii pro kina, která se nyní přelije na obrazovku ve formě šestidílné série. Osudy tří propojenýc­h rodin se odehrávají v letech 1939–1959.

Podeváté StarDance

Ještě hlouběji do historie, na počátek 30. let, se podívá třetí řada podnikatel­ské ságy bratrů Valentovýc­h První republika, jíž budou patřit páteční večery. Podzimní soboty ČT pak obsadí soutěž Kde domov můj a taneční show StarDance vstupující již do devátého ročníku.

Ze zahraniční­ch seriálů vedle Mladého papeže přijdou druhé řady Okupace i Stínů nad jezerem, z dokumentů lze zmínit Železný věk vysílaný k výročí třicetilet­é války nebo Dovolenou v éře páry, kde si současníci zkusí podmínky za doby průmyslové revoluce. Sto let od narození Miroslava Horníčka připomene pořad Humor není žádná sranda.

 ?? Foto: Česká televize ?? Příběh z nedávné minulosti Martin Pechlát a Ondřej Sokol při natáčení minisérie Rédl.
Foto: Česká televize Příběh z nedávné minulosti Martin Pechlát a Ondřej Sokol při natáčení minisérie Rédl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia