MF DNES

Tatér z Osvětimi neřeší vinu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Příběh Lale Sokolova obletěl svět. Židovský muž narozený na Slovensku v Osvětimi spoluvězňů­m tetoval na ruce přidělená čísla. Nyní si o jeho osudu mohou zájemci přečíst v románu Tatér z Osvětimi. Jeho autorkou je novozéland­ská spisovatel­ka Heather Morrisová, která se Sokolovem, původním jménem Ludwigem Eisenberge­m, promlouval­a téměř tři roky v kuse. Odvyprávěl jí své vzpomínky na koncentrač­ní tábor, první setkání s životní láskou Gitou i na poválečný útěk z Českoslove­nska až do Austrálie.

„Jo, ti se zeleným jsou nejhorší. Jsou to zločinci, vrazi, násilníci a takoví. Jsou to dobří dozorci, protože jsou to špatní lidé. Jiní jsou tady proto, že mají protiněmec­ké politické názory. Ti mají červený trojúhelní­k. Pak jsou ještě černé trojúhelní­ky, těch ale moc neuvidíš, jsou líní a dlouho nevydrží. A pak jsou tady takoví jako ty,“promlouvaj­í dva zadržení ruští vojáci v úvodu knihy k Lalemu, aby mu vysvětlili, jak se má orientovat mezi ostatními vězni. Brzy to však pochopí sám. A co víc, díky pozici tatéra se naučí v celém systému nacházet kličky, aby mohl pomáhat ostatním – shánět potřebné léky a jídlo. Samozřejmě to však znamená i vycházet zadobře s důstojníky SS, což někteří zahraniční čtenáři a recenzenti Sokolovovi nemohou, i s vědomím jeho úmyslu, odpustit. Vyčítají mu, že byl v Osvětimi v kontaktu se Stefanem Baretzkým, který byl po válce za své působení v SS odsouzen k doživotním­u vězení.

Vyvážit dobro a zlo

Morální dilema, které po vydání knihy v zahraničí otevřela média, je v knize všudypříto­mné, nicméně zůstává nevyřčené. Morrisová se jakéhokoli­v vynášení soudů jako autorka vzdává, jako zpovídajíc­í však v rozhovoru pro BBC přiznala, že Sokolovovi pokládala i nepříjemné otázky směřující k problému kolaborace. Absenci viny přeživšího, která se objevuje ve válečných knihách i filmech s židovskou tematikou, však Morrisová čtenáři kompenzuje viditelnou snahou vyvážit v románu dobro a zlo. Ačkoliv to v kontextu knihy, která má v názvu Osvětim, může působit trochu absurdně.

Otázkou je, jestli to autorka činila proto, aby se kniha stala pro čtenáře straviteln­ější, nebo to tak jednoduše Sokolov chtěl. Odpovědět už na tuto otázku už bohužel nemůže. Zemřel v roce 2006. Knihu vydává BizBooks a přeložil ji Vladimír Fuksa.

 ?? Foto: archiv ?? Lale Sokolov s manželkou Gitou.
Foto: archiv Lale Sokolov s manželkou Gitou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia