MF DNES

Třicet zájemců o Prahu

Do voleb jdou velké strany i nová hnutí. Praha sobě kandiduje i díky podpisům cizinců

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Přesně v 16.00 včera padla poslední možnost podat kandidátní listinu do podzimních komunálníc­h voleb v Praze. V nich se za pouhé dva měsíce rozhodne, kdo uspěje v boji o zastupitel­stvo hlavního města, a bude tak příští čtyři roky rozhodovat o osudu desítek miliard korun, s nimiž Praha každoročně hospodaří.

„Bylo odevzdáno třicet kandidátek politickýc­h stran a uskupení,“sdělil vpodvečer mluvčí Prahy Vít Hofman. Uspět v letošních volbách chce téměř stejně politickýc­h subjektů jako před čtyřmi lety, tehdy jich bylo ještě o jeden více. Na magistrát se jich pak dostalo sedm.

Mezi zájemci nechybí zavedené strany, jako ANO, ODS, ČSSD, KSČM nebo Piráti, které hodlají obhajovat své mandáty v zastupitel­stvu. A to se týká i Zelených, kteří však budou tentokrát kandidovat samostatně, naopak novou koalici přihlásila TOP 09 společně se STAN a lidovci.

Poprvé uspět bude chtít SPD, ODA, Patrioti nebo Strana soukromník­ů. Hlásí se však i neznámá uskupení, jako Evropská koalice pro Prahu, Pro Zdraví a Sport nebo třeba Protipirát­ská kandidátka.

Aby kandidátní listiny magistrátn­í úředníci přijali, musely obsahovat název, jména kandidátů a mít svého zmocněnce, který bude za uskupení jednat.

Volby za podpisy

Mezi posledními včera podala přihlášku také iniciativa Praha sobě, která však kandiduje jako sdružení občanských kandidátů. Proto musela sehnat podpisy celkem sedmi procent obyvatel Prahy, což je zhruba 90,5 tisíce. A to se jí nakonec údajně podařilo. „Sesbírali jsme celkem 97 095 podpisů. Uděláme vše pro to, abychom je přetavili v hlasy,“říká lídr uskupení, starosta Prahy 7 a zároveň poslanec Jan Čižinský. Podle něj stovky dobrovolní­ků strávily sběrem podpisů za poslední Podpisy i zadní vrátka ● ANO 2011 ● Česká pirátská strana ● Česká strana sociálně demokratic­ká ● Dělnická strana sociální spravedlno­sti ● DOST JE DOST! Občané za svá práva ● Evropská koalice pro Prahu ● JAUNER Českoslove­nsko 2018 ● Komunistic­ká strana Čech a Moravy ● NEZÁVISLÍ ● OBČANSKÁ DEMOKRATIC­KÁ ALIANCE – KRÁSNÁ PRAHA ● Občanská demokratic­ká strana ● Otevřená radnice ● PATRIOTI ● PLUS ● PRAHA SOBĚ (sdružení nezávislýc­h kandidátů) ● PRAHA SOBĚ (sdružení politické strany a nezávislýc­h kandidátů) ● PRO Zdraví a Sport ● protiPIRÁT­SKÁ kandidátka – mládí a zkušenost vpřed. PRAHU DÁL ROZKRÁDAT NEDÁME! ● Romská demokratic­ká strana ● ROZUMNÍ ● Sdružení pro republiku – Republikán­ská strana Českoslove­nska Miroslava Sládka ● S.O.S. ZA PRÁVA ZVÍŘAT – sdružení DSZ a NK ● Společnost proti developers­ké výstavbě v Prokopském údolí ● STAROSTOVÉ PRO PRAHU ● Strana soukromník­ů České republiky ● Strana zelených ● Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) ● TOP 09 a Starostové ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla – „Spojené síly pro Prahu“● Volte Pravý Blok www.cibulka.net ● Zemanovci půlrok přes deset tisíc hodin.

Vyhráno však ještě stále zdaleka nemají. Úředníci nyní budou archy se jmény petentů podrobně kontrolova­t, aby zjistili, zda nejsou některé podpisy uvedeny neoprávněn­ě nebo vícekrát. Pokud velké množství podpisů vyřadí, dostane iniciativa ještě do 13. srpna čas na jejich doplnění.

Jaké strany splnily všechny podmínky a voleb se účastní, magistrát definitivn­ě oznámí 18. srpna.

Jedno sdružení, dvě kandidátky

Čižinský v minulosti tvrdil, že spoléhá pouze na podpisy Pražanů. Včera však přiznal, že s kolegy podali ještě druhou kandidátku, která je co do složení identická, avšak je vedena jako politická strana. Ta se formálně neopírá o podpisy veřejnosti a účast ve volbách má takřka jistou. Pokud při kontrole podpisů nakonec žádný problém nenastane, záložní kandidátka odstoupí.

Lídr Prahy sobě tento krok zdůvodnil obavami z toho, že by někdo mohl chtít iniciativu z voleb „vyšachovat“. Navíc prý příslušný zákon obsahuje řadu nejasností ohledně způsobu, jakým se budou podpisy ověřovat. „Například není jasné, zda nám bude započítána i podpora od cizinců z jiných zemí Evropské unie,“říká Jan Čižinský.

Toho se podle zjištění MF DNES iniciativa obávat nemusí. „Petenti by měli splňovat stejné podmínky jako voliči. To znamená, že budeme uznávat podpisy občanů, kteří zde mají trvalý nebo jiný evidovaný pobyt a jsou občany členských států Evropské unie,“sděluje Hofman výklad magistrátu. Zároveň tak upozorňuje na specifikum komunálníc­h voleb, v nichž mohou hlasovat státní příslušníc­i všech zemí EU.

Kromě voleb do zastupitel­stva hlavního města budou letos 5. a 6. října lidé v Praze vybírat i své zástupce v městských částech. Zatímco úřady Prahy 1 až Prahy 22 evidují jednotlivé kandidátky samy, za menší radnice na okraji metropole tuto agendu vyřizuje pražský magistrát. Ve stejném termínu se uskuteční i senátní volby, a to v obvodech Praha 2, 4, 8 a 12.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Iniciativa Praha sobě, která se rozhodla opřít svou kandidatur­u o podpisy občanů, včera přinesla na magistrát hlavního města archy, na kterých je podle Jana Čižinského (na snímku) 97 095 podpisů obyvatel Prahy. Hnutí si ale nechalo zadní vrátka a...
Foto: František Vlček, MAFRA Iniciativa Praha sobě, která se rozhodla opřít svou kandidatur­u o podpisy občanů, včera přinesla na magistrát hlavního města archy, na kterých je podle Jana Čižinského (na snímku) 97 095 podpisů obyvatel Prahy. Hnutí si ale nechalo zadní vrátka a...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia