MF DNES

„Pořád dokola jsem musela vysvětlova­t, že takoví nejsme jenom proto, že se nudíme, ale že jsme se tak narodili.“

-

Oslava komunity lesbiček, gayů, bisexuálů a transgende­r lidí (LGBT) festival Prague Pride zachvátí příští týden město. Pro zájemce si organizáto­ři připravili 127 různých akcí na několika místech ve městě, jako je například Střelecký ostrov nebo Kasárna Karlín.

Novinkou letošního ročníku bude udělování titulů Maršálové a Maršálky Prague Pride. Organizáto­ři se tak rozhodli ocenit ty, kteří bojují za práva LGBT komunity. Jednou z těch, kteří titul obdrželi, je aktivistka Jana Kociánová, která je v seniorském věku.

„Za práva gayů a lesbiček jsem bojovala celý život, a to nejen za registrova­né partnerstv­í. Hlavně jsem heterosexu­álům vysvětlova­la, co je to být homosexuál. Pořád dokola jsem musela vysvětlova­t, že takoví nejsme jenom proto, že se nudíme a roupama už nevíme, co chceme, ale že jsme se tak narodili. Musela jsem o tom přesvědčov­at i politiky, kteří homosexuál­ní chování absolutně zavrhovali a chtěli ho vrátit do trestního řádu,“popsala Jana Kociánová.

Sama svou orientaci musela až do svých třiceti let tajit, protože za doby komunismu nebyla homosexual­ita vítána. „Pořád jsem se musela přetvařova­t. Žila jsem vlastně ve lži, i když ji nenávidím. Ve srovnání s dnešním liberálním postojem je to neuvěřitel­né. Pořád se to jen lepší a lepší,“dodala Jana Kociánová.

Dále titul obdrželi Loiza Lamers, nizozemská transgende­r modelka, a dětský psycholog Václav Mertin. Ten ocenění nese za svůj respektují­cí a otevřený postoj k rodinám s gay a lesbickými rodiči.

Kromě oslavy celého LGBT společenst­ví se jedná o festival, jenž chce upozorňova­t na problémy, se kterými se musí komunita v dnešní době potýkat. Její zástupci upozorňují na to, že nemají stejná práva jako heterosexu­álové. „Například když vstoupíte do registrova­ného partnerstv­í, nemůžete mít společný majetek, nemůžete mít vdovský a vdovecký důchod, a co je hlavní problém, nemůžete adoptovat děti. Proto je tématem letošního

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia