MF DNES

A co bude dál? Cyklistick­é otazníky po konci Tour

- — (tm)

1 Zůstane Thomas ve Sky?

Pro BBC šampion Tour uvedl: „Dosud jsem další kontrakt nepodepsal.“Před Tour dostal od týmu Sky nabídku na jeho prodloužen­í o tři roky, tehdy se však nabízený plat pohyboval v jiných dimenzích. Nyní pro něj údajně agent žádá 3,5 milionu eur ročně. Není mnoho stájí, které by si ho při současném stavu trhu mohly dovolit přetáhnout. Zájem by nejspíš měli v Emirates, ale tam ani zdaleka nedostane k dispozici podobně špičkový podpůrný tým jako ve Sky.

2 Kdo pojede Vueltu?

Vincenzo Nibali, Richie Porte a Rigoberto Uran si na ní od 25. srpna chtějí spravit chuť poté, co je zlomené kosti vyhnaly z Tour.

Movistar opět nasadí trio svých lídrů Mikela Landu, Naira Quintanu a Alejandra Valverdeho.

Z první desítky Tour plánují start též Steven Kruijswijk, Romain Bardet a Ilnur Zakarin.

Na scénu se vrátí Simon Yates, až do předposled­ní horské etapy růžový muž Gira, ale také další hrdinové italské Grand Tour: celkově třetí Miguel Angel Lopéz a Thibaut Pinot, jenž zkolaboval ze 3. místa den před koncem závodu. Pojede i Fabio Aru, vítěz Vuelty 2015.

Geraint Thomas zatím start nevyvrátil. Jeho šéf Dave Brailsford ale soudí: „Nejspíš si raději vybere po Tour zasloužený odpočinek.“

3 Kdy se Češi znovu objeví na Grand Tour?

Snad už na Vueltě, i když jisté to není. V širších nominacích figurují Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) a Jan Hirt (Astana). „Tým mi má dát vědět v nejbližšíc­h dnech,“říká Kreuziger. Hirt se nyní o víkendu vrací do závodů World Tour poprvé od Gira při Clásica de San Sebastián.

Zdeněk Štybar dá před Vueltou přednost startu na Binck Bank Tour, jednorázov­ých závodech a etapách Kolem Slovenska. Leopold König zůstává nadále ve stavu nemocných a Petr Vakoč se zotavuje po lednovém zranění.

4 Kam se nyní vydá Sagan?

„Záleží na tom, jak se dá Peter dohromady po pádu na Tour,“říká kouč Patxi Villa. Sagan plánoval v srpnu mistrovstv­í Evropy v Glasgow a pak Vueltu, míní však usilovat i o celkové vítězství ve World Tour, ve které vede o 140 bodů před Thomasem. K upevnění pozice by pro něj bylo vhodnější, aby místo Vuelty zvolil jednorázov­é podniky v Kanadě.

V září by se mohl stát prvním cyklistou všech dob, jenž vyhraje čtyřikrát v řadě světový šampionát. Jenže profil s 5 000 výškovými metry a až 28procentn­í rampou Saganovi vůbec nenahrává. „Přesto se na znamení respektu k mistrovstv­í světa chce ukázat v Innsbrucku v nejlepší možné kondici,“tvrdí Patxi Villa.

5 Jaké přestupy se čekají?

Dnes se otevře oficiální přestupové okno, ale zatím je až nezvyklý klid. Richie Porte už dříve ohlásil odchod z BMC do Treku a stáj BMC opouštějí také Tejay van Garderen (EF Drapac) a Rohan Dennis (Bahrain Merida).

Z českých jezdců bude zajímavé sledovat dění kolem 23letého Michala Schlegela z druhodiviz­ního CCC. Jeho sponzor se slučuje s BMC, i pro něj by se mohla otevřít cesta do první divize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia