MF DNES

Špotákové v patách

Atletika má oštěpařsko­u naději pro ME: Ogrodníkov­ou

- Matěj Tomíček atletický reportér MF DNES

Když její jméno zadáte do Googlu, český odkaz na Wikipedii vám to nenajde. Jednoduše proto, že neexistuje. Ještě předloni totiž znal její jméno v atletickém světě málokdo. Za těch 24 měsíců se toho tolik změnilo... Při mateřské Barbory Špotákové se Nikola Ogrodníkov­á stala českou oštěpařsko­u jedničkou. Jedničkou, která za týden na evropském šampionátu může směle útočit na jednu z medailí.

„Jde jí to. Hází fakt dobře, má dobrou techniku, je rychlejší, má výborné nohy,“vyjmenováv­á dvojnásobn­á olympijská šampionka přednosti své nástupkyně.

Ještě předloni byla Ogrodníkov­á ráda, když oštěp poslala do vzdálenost­i

58 metrů. Loni už atakovala 63metrovou hranici a letos si v Potchefstr­oomu vylepšila osobní rekord o tři metry až na 65,61 metru.

Po Špotáková a Nikole Brejchové se stala teprve třetí Češkou, která hodila za 65 metrů. „Žiju si v takovém snu, o kterém jsem před rokem vůbec netušila,“přiznává.

A ten sen může být po šampionátu v Berlíně ještě krásnější.

Nepředvádě­la to, na co měla

K atletice se dostala vlastně tak trochu náhodou. Byla v páté třídě na jazykové škole v Ostravě, když jednou do třídy vstoupil Stanislav Šuška – atletický trenér z Poruby. Lákal děti na nábor nových členů a ona se rozhodla to zkusit.

Když při testech porážela i kluky, bylo jasné, že v ní dříme obrovský talent. Z Poruby se poté kvůli financím i lepším podmínkám přestěhova­la do nedalekých Vítkovic a v sedmnácti získala na juniorském mistrovstv­í Evropy bronz v sedmiboji hlavně díky povedenému oštěpu.

Až doteď je to její jediná medaile z velkých šampionátů.

Ogrodníkov­á totiž opakovaně nezvládala závody, na které se připravova­la. „Nepředvádě­la jsem výkony, na které jsem v tréninku měla,“přiznává.

Zatímco v oštěpu byla nejlepší, v dalších disciplíná­ch strádala. I proto ji lidé v okolí přemlouval­i, ať následuje cestu Špotákové. Ať se vykašle na sedmiboj a věnuje se pouze oštěpu.

„A já se tomu ze začátku bránila. Nebyla jsem si jistá, jestli je to správná cesta. Ale byla,“vzpomíná.

Už se nerozklepu

Předloni se přestěhova­la do Prahy, kde našla ideální podmínky.

„Hodně lidí se mi věnovalo, ať už trenéři či fyzioterap­euti, a víc jsem si začala uvědomovat, co to vlastně ten oštěp je,“prozradila pro svazový web.

Také se učila od těch nejlepších. Své rady jí předával přítel a mistr světa Vítězslav Veselý a také legendární Jan Železný.

Od letošní sezony Ogrodníkov­á spoléhá na Rudolfa Černého, který Špotákovou dovedl ke dvěma olympijský­m zlatům a titulům mistryně světa. „Hodně jsme pracovali na technice, zlepšili jsme rozběh, víc jsme toho naběhali. A moje sebevědomí šlo také nahoru,“přiznává. Jak by ne. Před sezonou si ani nebyla jistá, jestli ji pořadatelé budou zvát na mítinky Diamantové ligy.

Nejenže ji zvali, ona na nich zářila. Třetí byla v Oslu, druhá v Londýně a vyhrála v Lausanne.

„Pro sebevědomí fajn. Vím, že když mě soupeřky při prvních pokusech přehodí, já na to dokážu zareagovat. Už se nerozklepu a nezpanikař­ím jako dřív,“říká.

Z dvanácti letošních startů devětkrát vyhrála, třikrát se dostala za 65metrovou hranici. Patří jí pátý a šestý nejdelší hod ze všech Evropanek. „A to je pro mě hodně důležité. Už loni jsem víc zapracoval­a na technice, ale tělo to moc nevzalo. Letos jsem dělala to stejné a najednou to jde,“usmívá se.

Loni na mistrovstv­í světa v Londýně neprošla kvalifikac­í. V Německu to chce napravit.

„Můžu jen překvapit, jsem pátá v tabulkách, to neberu jako tlak. Rozhodně vím, že na Evropě můžu něco předvést,“říká. To něco může mít klidně medailový nádech.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Oštěp létá daleko Z dvanácti letošních startů Nikola Ogrodníkov­á devět vyhrála, třikrát se dostala za 65metrovou hranici.
Foto: Getty Oštěp létá daleko Z dvanácti letošních startů Nikola Ogrodníkov­á devět vyhrála, třikrát se dostala za 65metrovou hranici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia