MF DNES

Dozorce nechal umřít vězně, dostal podmínku

-

Pražský soud včera potrestal podmínkou bývalého dozorce Michala Šolce, který měl nepřímý podíl na smrti vězně Miroslava Hanuše. Ten se 25. prosince 2016 otrávil na Pankráci metadonem, který se podává drogově závislým jako náhražka.

Celá tragédie byla výsledkem souhry několika nešťastnýc­h náhod. Třicetilet­ý vězeň Hanuš, který si odpykával trest za řízení auta v době zákazu, si vzal metadon na vězeňské ošetřovně. Lék byl však určený jinému vězni se stejným příjmením. Není úplně jasné, proč si ho Hanuš nechal od zdravotní sestry „naordinova­t“. Podle jedné verze předpoklád­al, že dostává lék na chřipku, podle druhé verze si myslel, že dostane příjemné halucinace. Dávka léku byla ale pro něj příliš vysoká a zabila ho.

Každopádně, soud uložil Šolcovi půlroční podmínku s dvouletým odkladem. Podle rozsudku událost nenahlásil nadřízeném­u a kolegy neinformov­al při střídání směn. Verdikt není pravomocný, žalobce i obhájce si ponechali lhůtu pro odvolání. Babičku a družku zemřelého, které po dozorci požadují osm milionů korun, soud odkázal na civilní řízení.

Zmatek ve věznici

kontroly poškozenéh­o. Celodenní služba Šolcovi končila v šest večer, pak odešel domů. Vězeň později zemřel kvůli otoku mozku a dušení po otravě metadonem.

Šolc dříve u soudu svou vinu odmítal. „Nejsem si vědom viny. Trvám na tom, že záměna léku není mimořádná událost. Proto jsem to nehlásil. Sestra mi řekla, že není potřeba volat lékaře. Kdyby mi to neřekla, tak bych lékaře volal,“vypověděl Michal Šolc u soudu letos v březnu. Podle soudu má na smrti vězně primární podíl právě sestra, která mu metadon podala. Inspekce bezpečnost­ních sborů ji sice navrhla obžalovat z usmrcení z nedbalosti, ale státní zástupce na ni žalobu nepodal. Uzavřel s ní dohodu o vině a trestu, v níž žena přijala roční podmíněný trest. Počínání dvojice dalších dozorců, kteří vězně omylem ke zdravotní sestře přivedli, bylo kvalifikov­áno jako přestupek. Svědci dříve u soudu popsali, že v pankrácké věznici v Praze panoval zmatek v seznamech vězňů a že dozorci museli podávat nemocným léky bez dostatečný­ch znalostí. Hanuš dostal dávku 105 miligramů, přičemž smrtelná může být pro člověka, který není na metadon zvyklý, už pětina tohoto množství (ČTK, iDNES.cz).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia