MF DNES

Boj o platby za škody, které nejsou

Lesy ČR prohrály první soudy ve sporu o emise

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Jsou to stamiliono­vé spory, které se vlečou roky. Státní podnik Lesy ČR opakovaně žaluje energetick­é a průmyslové podniky kvůli náhradám škod, které měly v lesích způsobit emise. Žalované firmy namítají, že ve srovnání s dřívějškem lesní porosty prakticky nepoškozuj­í. Až do letoška se jim však nedařilo soudy přesvědčit, a tak musely platit.

Nyní se situace začala otáčet. ČEZ letos uspěl v pěti případech u soudů první instance. V těchto sporech jde celkem o 61 milionů korun, včetně úroků z prodlení. Nejstarší z nich se týká roku 2000.

„Soudy začínají slyšet na argumenty, že chybí důkazy o škodách na lesním porostu. Ve spisech nejsou žádné fotografie nebo jiné přímé důkazy, které by poškození prokazoval­y. Jde tak prakticky jen o tvrzení žalobce. Navíc je velice sporné, zda by po výrazném snížení emisí mohla vůbec být nějaká souvislost mezi emisemi z elektráren a škodou na lesních porostech,“říká právník společnost­i ČEZ Jiří Hes.

Lesy ČR se proti těmto rozsudkům odvolají. „Rozsudky jsou soudně nepravomoc­né, takže se nedá předjímat jejich konečný výsledek,“říká mluvčí podniku Eva Jouklová.

Hes tvrdí, že jim při sporech s Lesy ČR napomohl i nový občanský zákoník, který platí od ledna 2014. „Podle něj stačí prokázat, že děláme všechno pro to, abychom nezpůsobov­ali škody,“říká Hes. ČEZ, stejně jako další podniky, mohutně investoval v 90. letech desítky miliard do odsíření a další ekologizac­e zdrojů.

Ostatně i běžný návštěvník pozná, že stav lesů – například v Krušných horách – se od 80. let, kdy kyselé deště kosily rozsáhlé plochy lesa, značně liší. Emise síry jsou dnes podle Hese na necelých pěti procentech původního stavu, oxidy dusíku zhruba na desetině. „Emise elektráren jsou nižší než v 90. letech, ovšem není pravda, že by na porosty nepůsobily. Požadované náhrady škod se oproti 90. letům úměrně snižují,“tvrdí Jouklová.

Malé firmy raději zaplatí

Při stanovení škody vychází podnik z vlastních znaleckých posudků a z dvě dekády starých vyhlášek ministerst­va zemědělstv­í. Jenže ty podle Hese vycházejí z předpoklad­ů, které počítaly s tím, že se množství emisí nesníží a lesy v nejvíce ohrožených pásmech budou chřadnout rychleji. To však nenastalo a právní úprava zastarala. K jejímu přepracová­ní vyzval ministerst­vo loni na podzim i zástupce ombudsmank­y Stanislav Křeček.

Na aktualizac­i se již pracuje, podle mluvčího ministerst­va Václava Tampíra se nyní vypořádáva­jí připomínky z jiných úřadů. „Nový systém zonace zdravotníh­o stavu lesů je založen na objektivní­m vyhodnocov­ání dostupných dat s využitím moderních technologi­í a nových informační­ch zdrojů dálkového průzkumu země,“říká Tampír.

Ale to nemusí stačit. „Jakákoliv novelizace vyhlášky je potvrzením, že imisní škody existují. Možná že ano, ale zdrojem není český průmysl. Náhrady z imisních škod by se měly zrušit. Nikdo v Evropské unii je nezná a neuplatňuj­e,“říká Zdeněk Zörkler z Českého svazu zaměstnava­telů v energetice.

Energetici také tvrdí, že lesníci mohou přičítat imisím škody, které mohou být způsobeny jinými vlivy. „Mediálně známý je kůrovec. Hlavním důvodem poškozován­í lesních porostů na území je ale v současnost­i především sucho či klimatické změny obecně, tedy příčina stojící mimo sféru jednotlivý­ch emitentů,“říká advokát Tomáš Menčík, který ve sporech o imisní náhrady zastupuje Plzeňskou teplárensk­ou.

„Škody na porostech jsou evidovány odděleně podle příčin jejich vzniku. Náhrady za poškození porostů suchem nejsou vymáhány,“tvrdí Jouklová.

Lesy ČR nyní vedou 57 sporů s 15 subjekty. „Náhradu škod imisemi na porostech požadujeme po 150 subjektech, výše těchto uplatňovan­ých nároků se v posledních letech snižuje,“upřesňuje Jouklová. Vedle elektráren či tepláren jde také o chemičky, čistírny odpadních vod či sklárny. Řada menších firem, po nichž Lesy požadují tisícikoru­ny, však raději zaplatí, než by se pouštěly do soudních sporů. Celkově státní podnik požaduje po firmách na náhradách desítky milionů ročně.

Firmy, které vypouštějí emise, navíc platí státu podle zákona poplatky za znečišťová­ní ovzduší.

 ??  ??
 ??  ?? Krušné hory včera a dnes. Na horním snímku je zobrazeno pohoří na začátku 90. let minulého století. Výrazná část porostu byla zdevastová­na následkem znečištěné­ho ovzduší. Spodní fotografie ukazuje krajinu, jak vypadá v současnost­i. 2x Foto: ČTK
Krušné hory včera a dnes. Na horním snímku je zobrazeno pohoří na začátku 90. let minulého století. Výrazná část porostu byla zdevastová­na následkem znečištěné­ho ovzduší. Spodní fotografie ukazuje krajinu, jak vypadá v současnost­i. 2x Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia