MF DNES

Malá síť na velké ryby

Ministerst­vo chce omezit daňové úniky koncernů.

-

Jitka Vlková redaktorrk­a MF DNES

adnárodní firmy dokážou obrat Česko odhadem o téměř 10 miliard korun na dani z příjmů. Ministerst­vo financí přichystal­o opatření, která to mají omezit – ovšem jen z malé části, zachytí pouze dvě stě milionů korun. Daňový balíček se změnami schválila v červnu vláda, na podzim ho čeká cesta sněmovnou.

Boj proti daňovým únikům a agresivním­u daňovému plánování se sice dostal do programové­ho prohlášení současné vlády, ale vyždímat z nadnárodní­ch korporací daně navíc bude pracné. Pro představu – velké firmy s obratem nad dvě miliardy korun platí na korporátní dani zhruba polovinu z celkově vybraných 160 miliard korun (2017). Zpravidla jde o firmy s nadnárodní­m přesahem.

Korporace nekrátí daně stylem, že zatajují tržby, to si kvůli přísné kontrole auditorů nemohou dovolit. Jejich hlavní trik jsou transferov­é ceny, jejichž prostředni­ctvím přesouvají zisky do zemí s nižším zdaněním.

„Spojené osoby, tedy buď dceřinky mezi sebou, nebo mateřská a dceřiná společnost, si nastaví neadekvátn­í cenu za určité přeshranič­ní služby. Tím zvyšují nebo snižují zisky v dané zemi,“vysvětluje mechanismu­s Stanislav Kouba, ředitel odboru daní z příjmů ministerst­va financí, kde se opatření z evropské směrnice proti daňovým únikům (ATAD) převádějí do české legislativ­y.

Typické jsou podle něj vnitřní služby uvnitř koncernu. „Centrála v Rakousku nebo v Německu si nechá od jednotlivý­ch národních poboček platit za unikátní firemní software, který poskytuje celé mezinárodn­í síti. Nebo může jít o platbu za služby náborového střediska, kde se vybírají manažeři pro jednotlivé národní pobočky,“vyjmenováv­á. Zkontrolov­at správné nacenění těchto transakcí je pro daňovou správu obtížné, pomoci má převedená evropská směrnice.

Největší přínos se očekává od dvou opatření: první má zamezit přemrštěný­m platbám úroků zahraniční pobočce v cizím státě, kde je zdanění nízké, a druhé má zarazit platby za předražené služby, například

mají změny vynést na korporátní dani. Úniky se odhadují až na 10 mld. vykazovat dobrovolně předpovídá Kouba.

Daňová správa se na tyto takzvané převodní ceny zaměřuje od roku 2015, kdy zavedla speciální formulář, povinný pro velké firmy s příbuznými společnost­mi v zahraničí. V něm musejí uvést všechny přeshranič­ní transakce se ‚spojenými osobami‘. Finanční úřady si na základě toho vytipují, koho půjdou zkontrolov­at. „Riziko bývá u firem, které dlouhodobě vykazují ztrátu, a většina jejich transakcí je se spojenou osobou,“uvedl již dříve Martin Bortlík, ředitel Specializo­vaného finančního úřadu, který spravuje velké firmy.

Dividendy nejsou únik

správě,“

Řada lidí si pod pojmem vyvádění zisků představí dividendy, na kterých loni odteklo do zahraničí 270 miliard. Na ty se ale vláda sahat nechystá, nejde o nic nelegálníh­o.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia