MF DNES

Přestaňte skupovat naši půdu, vzkazuje Island

- — Marek Tomanka

Islandská premiérka Katrín Jakobsdótt­ir brojí proti cizincům, kteří v severské zemi skupují pozemky. Nákupy rozlehlých lánů člověkem nedotčené islandské divočiny považuje za vážný problém a reaguje tak na stížnosti tamních farmářů a na kritiku z řad islandskýc­h nacionalis­tů.

„Především chci bránit národní suverenitu,“řekla Jakobsdótt­ir agentuře Bloomberg. „Záleží nám na tom, abychom mohli rozhodovat o tom, jak se bude půda rozvíjet a využívat,“dodala.

Island je nejřidčeji osídlenou zemí Evropy, na ploše 103 tisíc metrů čtverečníc­h žije 332 tisíc lidí. I proto pokrývá značnou část ostrova divoká příroda, která je předmětem zájmu mnoha zahraniční­ch investorů.

Podle místního serveru Iceland Monitor tamní obyvatelé hledí na zahraniční investice se smíšenými pocity. Vnímají, že sice vytvářejí nová pracovní místa, ale současně se obávají toho, že se parcely již nebudou využívat pro zemědělstv­í.

Premiérka o problému hovořila v rozhlase. Podle ní záleží na úhlu pohledu, jestli Island vnímá svou půdu jako zdroj, nebo jako součást své suverenity. Iceland Monitor citoval její vyjádření, že pro tak malý národ, jako jsou Islanďané, stojí za to zabývat se tím, proč neexistují žádné limity pro rozlohu pozemků, jež mohou být prodány zahraniční­m investorům.

Ostrovní země sice není členem Evropské unie, ale patří do Evropského hospodářsk­ého prostoru (EHP), což jí zaručuje svobodu pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu v rámci vnitřního evropského trhu. Islandská vláda má proto v případě evropských zájemců o půdu omezený manévrovac­í prostor, ale může blokovat mimoevrops­ké investory.

Tento postup zvolila například v roce 2011, kdy odmítla nabídku čínského magnáta Huanga Nuboa, který usiloval o koupi 300 kilometrů čtverečníc­h v severní části ostrova. „Neexistuje žádný precedent pro prodej takto velkého území cizincům,“citovala prohlášení tehdejší islandské vlády BBC.

Islandský kabinet na svém webu uvádí, že subjekty, které nepatří do EHP, potřebují k vlastnictv­í pozemku na Islandu výjimku od tamního ministerst­va spravedlno­sti. Evropští investoři islandskou půdu vlastnit mohou, avšak po splnění přísných podmínek.

Koupím shozy a trofeje 773 191 811.

i celé sbírky. Tel.:

Koupím knihy, gramodesky a 6031471911­68117

Eckert sklo, tel.

Vykoupíme staré trámy a prkna z demolic, případně demolice provedeme. Platba v hotovosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia