MF DNES

48 °C ve Španělsku, 32 °C na polárním kruhu

Extrémní vedro v Evropě: v Arktidě se koupou lidé se soby, jaderné elektrárny zpomalují a vedro prý může zvětšit penis, ale vaše žena si toho nevšimne.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Je vedro, ale bude hůř: ve Španělsku čekají 48 stupňů Celsia, což bude rekord. A rekordy čekají i v Portugalsk­u a v Německu. Jak by ne, když i za polárním kruhem v Norsku, tedy vysoko v Arktidě, naměřili 32 stupňů. Lidé se tam koupou spolu se soby.

Ale v horku se dějí i jiné neuvěřitel­né věci.

Řeky jako Rýn a Labe jsou tak teplé, že se ryby začaly dusit. „Očekávám tragédii už příští týden,“řekl agentuře DPA Philipp Sicher ze Švýcarskéh­o rybářského svazu. V Hamburku rybáři museli z rybníků v posledních dnech odstranit pět tun ryb, které lekly v důsledku horka. Na pomoc byli povoláni hasiči, kteří pumpují do vodních nádrží čerstvou vodu, aby je okysličili. Jaderné elektrárny v problémech. Horké počasí nutí atomové elektrárny v Německu, Finsku a Švédsku omezovat produkci. Je to proto, že jsou chlazeny vodou, která je však příliš teplá, takže nechladí, jak by měla. Elektrárny musí proto přibrzdit, i když jde jen o snížení produkce o několik procent.

Žhavá politika. Analytici, kteří se snaží udělat zajímavými a prudce aktuálními, se pokoušejí naroubovat vlnu veder na vše možné včetně politiky. Britský týdeník The Economist v titulku pod návěstím Extrémní počasí uvádí, že „Horké léto nakopává evropské populisty“. Zmiňuje Švédsko, kde měli nejžhavějš­í červenec všech dob a rozsáhlé požáry lesů, a dává to do jedné věty s nažhavenou politikou, kde průzkumy veřejného mínění před zářijovými volbami vede protiimigr­antská Demokratic­ká strana. Píše taky o Itálii, Německu, a dokonce Česku s tím, že letošní léto je všude dobré pro populisty.

Norové, pivaři z nouze. Vlna veder přinesla v Norsku rekordní zvýšení prodeje piva. Petter Nome, šéf asociace tamních pivovarník­ů, řekl webu Nettavisen, že zájem zákazníků láme veškeré rekordy. Prodej piva se letos rapidně zvýšil. Ale je fér dodat, že totéž platí i o balené vodě.

Případ penis. Napadlo vás, že když se ve vedru všechno zvětšuje, že by se to mohlo týkat i penisů? Rozepisuje se o tom web Fatherly.com, který hovoří o fenoménu „letního penisu“. Je to skoro vědecké dílo, které začíná slovy: „Muži nyní uvádějí, že letní vedra způsobují, že jejich penisy se zvětšují nad jejich běžnou velikost. Jen se zeptejte kolem sebe. Ale experti se shodují, že ‚letní penis‘ není vlastně nic víc než otok přirození.“A jak v článku vysvětluje floridský urolog doktor Jamin Brahmbhatt, je to tím, že v horku se zvyšuje krevní oběh a cévy naběhnou. Drobný problém s velikostí – rozdíl je prý zanedbatel­ný. Článek možná zní nadějně, ale zpátky na zem vrátí každého už titulek: „Letní počasí může zvětšit velikost penisu, ale vaše žena si toho nevšimne.“

 ?? Foto: Reuters ?? Co zbylo z Rýna Lidé se procházejí po vyschlém dně Rýna. Jedna z nejdelších evropských řek se v Düsseldorf­u vinou sucha změnila v říčku.
Foto: Reuters Co zbylo z Rýna Lidé se procházejí po vyschlém dně Rýna. Jedna z nejdelších evropských řek se v Düsseldorf­u vinou sucha změnila v říčku.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nátřesk ve fontáně Na jihu Evropy teploty překračují 40 stupňů Celsia. Lidé ve francouzsk­ém Nice se ochlazují pod vodotrysky.
Foto: Profimedia.cz Nátřesk ve fontáně Na jihu Evropy teploty překračují 40 stupňů Celsia. Lidé ve francouzsk­ém Nice se ochlazují pod vodotrysky.
 ?? Foto: Twitter ?? Koupání se soby Vedra za polárním kruhem přilákala na pláže i soby, jak ukazuje tento snímek pořízený na severu Norska.
Foto: Twitter Koupání se soby Vedra za polárním kruhem přilákala na pláže i soby, jak ukazuje tento snímek pořízený na severu Norska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia