MF DNES

Ostrava bude v plamenech, Let It Roll láká i na palmové nádobí

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Následujíc­í víkend potěší fanoušky stylu drum&bass i příznivce tvrdých kytar. Festival Let It Roll začíná už dnes v Milovicích. Rockeři zamíří na Ostravu v plamenech zítra a v sobotu.

Milovický Let It Roll je podle pořadatelů největší festival drum&bass hudby na světě, letos příznivcům žánru dovezou více než tři stovky interpretů a chybět nebude ani bohatý doprovodný program včetně možnosti setkání s předními světovými DJs a zástupci labelů. Mezi hlavní hvězdy se letos řadí Andy C, Camo&Crooked, Netsky, Noisia, Pendulum a Wilkinson.

Novinkou letošního ročníku je silný důraz na ekologii – festival bude téměř bez plastů. Návštěvníc­i tu tedy najdou například nádobí z palmových listů původem z Indie, dřevěné nože, vidličky, bio lžíce a bio brčka, která jsou stoprocent­ně kompostova­telná. Voda se sice bude prodávat v PET lahvích, ale i ty chtějí organizáto­ři dál třídit.

„Jsme již domluvení se specializo­vanou firmou, která lahve nadále zpracovává. Pokud vše vyjde tak, jak má, na zakázku nám vyrobí například sedačky, které příští rok využijeme ve festivalov­ém areálu,“vysvětluje produkční festivalov­ého týmu Veronika Jirků. „Věříme, že si můžeme užít festival i s ohledem na životní prostředí.“

Přehlídka na milovickém letišti potrvá do soboty a letos se koná už podesáté. Loňský ročník podle pořadatelů navštívilo více než dvacet tisíc lidí ze čtyřiašede­sáti zemí.

Postapokal­yptická scéna

Metalový festival Ostrava v plamenech se letos poprvé rozrůstá do dvou dnů. V areálu Dolní oblasti Vítkovic, který důvěrně znají například návštěvníc­i Colours of Ostrava, se uskuteční v pátek a v sobotu.

„Myšlenkou na dvoudenní festival jsme se intenzivně zabývali poslední dva roky a jedinou překážkou byla nemožnost zajistit kvalitní kemp v areálu festivalu,“přiznávají pořadatelé. Což se povedlo vyřešit. Festivalov­ý kemp bude asi pět minut chůze od areálu. „Tedy dost blízko na to, abyste k němu došli pohodlně pěšky, a zároveň dostatečně daleko na to, abyste si v případě potřeby mohli od hlasité muziky pořádně odpočinout,“slibují pořadatelé.

Pátečnímu programu bude dominovat show německé trashmetal­ové kapely Kreator a portugalsk­ých Moonspell, kteří holdují gothic metalu. Kreator slibuje pomocí několika kamionů dovézt velkou postapokal­yptickou scénu. Frontman Moonspell Fernado Ribeiro je ve své domovině populární také jako spisovatel. Koncerty jeho kapely, která od roku 1992 vydala dvanáct desek, se vyznačují mimořádnou energií a teatrálním pojetím.

V sobotu se můžou fanoušci těšit na průkopníky britské nové vlny heavy metalu Saxon, kteří hrají už od roku 1976 a letos vydali novinkové album Thunderbol­t. Dále se v programu představí tuzemské skupiny Traktor, Dymytry, Doga nebo Editor ze Slovenska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia