MF DNES

Když je v práci k zalknutí

Kdo má v horkém dni nárok na minerálky, bezpečnost­ní přestávky či zkrácení pracovní doby

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Sekretářka Hana si rozepíná další knoflíček na halence a divoce máchá před sebou fakturami, aby aspoň na chvíli docílila osvěžující­ho větříku. V unimobuňce, kde má improvizov­anou kancelář, ve tři hodiny odpoledne naměří téměř 30 stupňů. O tři více než může v neklimatiz­ované kanceláři podle vládního nařízení být.

„Nicméně samotná skutečnost, že teplota stoupne nad tuto hranici, ještě automatick­y neznamená, že zaměstnane­c není povinen vykonávat svou práci,“říká advokát Christian Choděra. Přesto se podle něj má zaměstnava­tel snažit, aby svým lidem v horku ulevil. „Dnes se vedení rozhodlo, že zkrátíme pracovní dobu o hodinu. Odpoledne je vedro už opravdu nesnesitel­né,“říká Hana a jde si do lednice pro další minerálku.

Na vysoké teploty, které v posledních dnech panují v Evropě, musejí podle zákoníku práce pamatovat i zaměstnava­telé. Ať už zřízením klimatizac­e, nápoji nebo častějšími přestávkam­i na pracoviští­ch. „Obecně lze říci, že pro kancelářsk­ou administra­tivní práci může být teplota vyšší, naopak pro fyzicky náročnější se nařízená teplota snižuje,“říká advokátka Klára Valentová z poradenské společnost­i Vilímková Dudák & Partners.

Sirup, nebo pivo?

Dostatek pitné vody musí kvůli bezpečnost­i práce i ochraně zdraví na pracoviští­ch mít zaměstnava­telé celoročně. „Kromě toho však v horkých dnech musí zajišťovat i takzvané ochranné nápoje. Množství a druh ochranných nápojů se stanoví dle míry zátěže prací a teploty, které je pracovník vystaven, vždy tedy bude záležet na konkrétním druhu práce,“podotýká Valentová.

Při jaké teplotě, kolik a jaký typ nápoje má pracovník dostat, upravuje nařízení vlády z roku 2007, ale jedná se o dosti náročný výpočet.

„Rozděluje typy práce do osmi tříd v závislosti na jejich fyzické náročnosti a místě vykonávané práce. Celkový výpočet maximální teploty a následných ochranných opatření je u každého typu zaměstnání poměrně složitý a závisí na mnoha proměnných, jako je již zmiňovaná třída práce či místo výkonu práce, na možnosti klimatizov­ání prostorů, venkovní teplotě a tak dále,“přibližuje advokát Choděra. Firmy tak často místo výpočtů dají na obecný zájem svých lidí, zvyklosti nebo zkrátka vedro, pokud to jde, ignorují.

„Prošel jsem tři tovární pracoviště a všude to bylo jinak. V prvním jsme v horkých dnech dostávali nealkoholi­cké pivo zdarma v kantýně, na druhém pracovišti nám vozili ze skladu palety s chlazenými minerálkam­i a na třetím byla klimatizov­aná hala,“říká seřizovač CNC Jakub.

To jeho kamarád z dřevozávod­u má větší smůlu. „Šéf na horko nedá. Nanejvýš nám koupí sirup, že si máme natočit vodu z kohoutku. Je mu to jedno,“říká Karel. Když se odpoledne opře slunce do oken haly, má na pracovišti až 32 stupňů.

Přesto – podle zákona – by zaměstnava­telé měli zpozornět, pokud rtuť teploměru vystoupá k 31 stupňům. „Při takové teplotě dochází ke ztrátě tělních tekutin o více než 1,25 litru za osmihodino­vou směnu. Po překročení této hranice již zaměstnanc­i náleží nárok na takzvaný ochranný nápoj, a to nejméně ve výši 70 procent ztrát tekutin,“vysvětluje advokát Christian Choděra. Tedy zhruba jeden litr přírodní minerálky či slabě mineralizo­vané vody na osobu. A pozor, netýká se to jen fyzicky pracujícíc­h. „Při dosažení teploty 31 °C musí být ochranné nápoje poskytován­y i administra­tivním pracovníků­m,“doplňuje advokátka Valentová.

Když rtuť stoupá stále výš

V případě, že by teplota přesáhla 36 stupňů, musí lidé ve firmě začít střídat práci a bezpečnost­ní přestávky. „Přičemž se přestávky započítáva­jí do pracovní doby,“podotýká Choděra.

Mimo nařízených opatření mají ale firmy plno možností, jak svým lidem v horku ulevit. Záleží ovšem na libovůli vedení. „Zaměstnava­telé mnohdy při extrémních teplotách poskytují zaměstnanc­ům úlevu v podobě zkrácení pracovní doby. Na tuto úlevu však zaměstnane­c nemá právní nárok,“poznamenáv­á Klára Valentová.

Tam, kde nejde upravovat směny, přicházejí s motivační finanční odměnou. Sice nezchladí, ale aspoň potěší. K větrákům, balené minerálce či letní uniformě dostávali například řidiči brněnské hromadné dopravy v minulosti padesátiko­runu za každý tropický den ve službě. „Nově, po kolektivní­m jednání, je toto vyřešeno v rámci plošného navýšení mezd,“říká Barbora Doležalová z Dopravního podniku města Brna.

V extrémních případech, pokud by teplota přesáhla zákonem stanovenou maximální míru, což je v našich klimatický­ch podmínkách vysoce nepravděpo­dobné, by se mohlo jednat i o překážku na straně zaměstnava­tele. „Zákon pamatuje na situace, kdy pracovník nemůže vykonávat práci v důsledku nepříznivý­ch povětrnost­ních vlivů, jako jsou velké mrazy, náledí, vysoké teploty, silný vítr apod. V těchto případech zaměstnava­tel může převést pracovníka na jinou práci, a to i přesto, že s tím zaměstnane­c nesouhlasí. Zaměstnanc­i nadále náleží 100 procent jeho průměrného výdělku,“vysvětluje advokát Christian Choděra.

Podle něj ale praxe v Česku ukazuje, že zaměstnava­telé – byť nemusejí – pouštějí při tak extrémních teplotách podřízené po obědě domů. „A nikterak se to neprojevuj­e na výši jejich mzdy,“dodává advokát.

Každopádně pokud se firma zatvrdí a nechá vás napospas horkým teplotám bez jakékoli úlevy, můžete se obrátit na nejbližší hygienicko­u stanici, případně rovnou podat podnět k prošetření na inspektorá­t práce.

Kancelář jako lednička

Na druhou stranu se nelze ani při vysokých teplotách domáhat například zajištění klimatizac­e na pracovišti. Když už je ale pořízena, je nutné dodržení ideálního rozdílu mezi teplotami.

Klimatizac­e v kanceláři paradoxně trápí po celé léto programáto­rku Evu, která si každé ráno obléká v kanceláři lehký svetřík, a když se nikdo nedívá, nazuje pod stolem i ponožky, aby se zahřála. „Venku je třicet ve stínu, v kanceláři máme s bídou jednadvace­t. Ale kolegové jsou tak spokojení. Já ne. Každé léto mám angínu,“svěřuje se dvaatřicet­iletá žena. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by přitom neměla překročit pět až šest stupňů. „V závislosti na druhu práce by měla být klimatizac­e optimálně nastavena na 23 °C, respektive 24,5 °C,“poukazuje advokátka Klára Valentová.

Při teplotě 31 stupňů dochází ke ztrátě tělesných tekutin o více než 1,25 litru za osmihodino­vou směnu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia