MF DNES

Praha 1 se nebude bránit zrušení omezení kol v centru

-

Radnice Prahy 1 nepodá kasační stížnost proti rozhodnutí, kterým soud zrušil omezení jízdy cyklistů v pěších zónách v centru metropole. Nyní chce jednat se spolkem AutoMat, který proti opatření podal žalobu, a magistrátn­í komisí pro cyklistick­ou dopravu o jiném řešení.

Omezení rychlosti kol, které doporučil soud, by podle radnice nebylo vymahateln­é, protože v praxi neexistuje možnost rychlost kol měřit. Již umístěné značky v centru se uchovají a upraví podle finálního rozhodnutí. Omezení kol mezi 10.00 a 17.00 se mělo týkat oblasti kolem spodní části Václavskéh­o náměstí, náměstí Republiky a Staroměsts­kého náměstí.

Městský soud v Praze o zrušení omezení pravomocně rozhodl minulý týden na základě žaloby, kterou podal spolek AutoMat, zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku) a další navrhovate­l.

„Praha 1 respektuje rozhodnutí soudu, avšak nesouhlasí s podanou argumentac­í. Domnívá se, že rozhodnutí­m soudu byla upřednostn­ěna práva cyklistů před právy chodců na pěších zónách,“uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

O dalším postupu bude nyní radnice jednat se spolkem AutoMat, který už v minulosti uvedl, že má kompromisn­í řešení připravené. Odpovědnos­t za rozhodnutí soudu podle Blažkové nesou i úředníci silničního úřadu, kteří včas nevypořáda­li všechny připomínky k opatření. „Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) proto pověřil tajemníka úřadu, aby zjistil, kdo za toto pochybení nese zodpovědno­st,“uvedla mluvčí.

Záměr omezení kol v centru před loňskými prázdninam­i schválila rada městské části. Podle původních vyjádření Prahy 1 mělo omezení mířit zejména proti takzvaným motorovým koloběžkám, které začaly jezdit po centru metropole po zákazu vozítek segway. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia