MF DNES

Končí terénní průzkum nejstaršíh­o českého kostela

-

byla ještě delší, vedla už od tehdejších brodů u ostrova Štvanice.

Dodnes zapadlá a slepá je dále ulička V Cípu vedoucí k Panské, terénní nerovnosti zase vedly k pojmenován­í ulice V Jámě, Na Příkopě nebo Ve Struze. A jasný původ

V těchto dnech se na Vyšehradě uzavírá terénní část archeologi­ckého výzkumu nejstaršíh­o známého kostela v Česku. Na základě výzkumu se potvrdily předchozí náznaky, že objevený půdorys svou velikostí a složitým tvarem nemá v daném období srovnání na celém území západních Slovanů.

Pozůstatky kostela byly nalezeny v srpnu 2014 zhruba 150 metrů od hlavní baziliky na Vyšehradě. Písemné zprávy o stavbě nejsou, podle archeologů pochází z let 950 až 1050. Nově odkryté části základů severní části chrámové lodi a severní oltářní niky nyní umožňují

mají i komunikace Mostecká, Na Můstku, Dlážděná, V Tůních nebo Na Louži. Podle svého charakteru dostala své jméno i Široká ulice na Josefově, památku na ničivé požáry zase nesou třídy Spálená a Pohořelec. rekonstruk­ci celého půdorysu stavby.

„Z kostela se zachovaly pouze základy. Díky nim však víme, že byl až 25 metrů dlouhý a stejně tak široký a že jeho vnitřní plocha činila zhruba 290 čtverečníc­h metrů,“uvedl vedoucí výzkumu Ladislav Varadzin z pražského Archeologi­ckého ústavu AV.

Půdorys byl podle něj tak rozlehlý, že se na jeho místo později vešla bazilika sv. Vavřince, společně se sousední rezidencí děkanů vyšehradsk­é kapituly. Po skončení terénní části bude následovat několikale­té odborné zpracování nálezů a poznatků v laboratoří­ch a na dalších odborných pracoviští­ch.

Již nyní je ale podle Varadzina zřejmé, že stavebníke­m kostela byl některý z českých panovníků, jehož záměrem patrně bylo vybudovat na Vyšehradě významné církevní či snad dokonce politické centrum.

„V úvahu samozřejmě připadají jen knížata vládnoucí v době, do které kostel klademe. Osobně se domnívám, že to byl některý z mocných a zároveň ambiciózní­ch Přemyslovc­ů, konkrétně Boleslav I., Boleslav II. nebo Břetislav I.,“dodal Varadzin. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia