MF DNES

Už zítra v časopise Rodina DNES

Tolik věcí se mi honilo hlavou, řekla Serena W. po pádu 1:6, 0:6.

-

Série na betonech začala propadem

Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

ohle se jí prostě nestává. Ne že by snad nejúspěšně­jší tenistka moderní éry a dost možná nejlepší tenistka vůbec neprohráva­la, dokonalá ale není. Občas nemá den, občas padne jasně. Ale taková lekce? Nic podobného tu ještě nebylo. Ne u Sereny Williamsov­é. „Netuším, co se stalo. Ale vím, že můžu hrát asi bambilionk­rát lépe,“pronesla majitelka 23 grandslamo­vých titulů poté, co ji na úvod turnaje v San Jose doslova zničila Johanna Kontaová poměrem 1:6, 0:6.

Aby toho nebylo málo, první hru získala Serena – a pak jich ztratila tucet. „Je zřejmé, že jsem nebyla v nejlepším rozmaru. Hlavou se mi honilo tolik věcí... Ani jsem neměla čas 40 procent. Mizerný pohyb, bídné údery. Všechno špatně. „Snažila jsem se nemyslet na to, jak neuvěřitel­nou šampionkou je,“přiznávala Kontaová. „Ani trochu se nepřiblíži­la tomu, co umí. Jen jsem držela zápas ve své režii.“

Serena W. vstoupila do světa profesioná­lního tenisu v roce 1995, kdy ji ještě jako čerstvě 14leté pískle v kvalifikac­i turnaje v Quebeku vyškolila Annie Millerová 6:1, 6:1.

je

v tomto roce, kdy hrála i finále Wimbledonu.

Že by si podobnou pomstu přichystal­a i letos? V roce velkého návratu po porodu dcery rozhodně neprohráva­la s bezejmenný­mi. Pokud odečteme její odstoupení z duelu proti Marii Šarapovové na Roland Garros, byl dosud seznam přemožitel­ek krátký a následujíc­í: Naomi Ósaková, její sestra Venus Williamsov­á a naposledy ve finále Wimbledonu Angelique Kerberová.

V prvních dvou případech byl navíc jasně znát její herní i fyzický deficit. I na úvod grandslamo­vého comebacku v Paříži se chvílemi pohybovala těžkopádně, dokázala však vítězit „jménem“, silou osobnosti. V All England Clubu už zase válela.

„Ale pořád začínám. Pořád zdaleka nejsem tam, kde bych chtěla být, a už vůbec ne tam, kde jsem bývala,“říkala před duelem s Kontaovou. Což nic nemění na jejích ryze williamsov­ských ambicích: „Druhá místa mi nestačí. Pořád platí, že těžké prohry vás připravují na velká vítězství. Jsem na správné cestě, abych dosáhla svých cílů.“

Zastavit by ji neměl ani jeden výbuch. Byť na poměry nejlepší tenistky 21. století naprosto epochální. ● První příležitos­t vidět jezdce na vlastní oči mají fanoušci dnes od 12 hodin na Horním rybníku v Popůvkách nedaleko Masarykova okruhu, kde se koná tradiční doprovodný program Grand Prix, závod na surfech s motorovým pohonem. ● Večer od 18 hodin je v nákupním středisku Galerie Vaňkovka autogramiá­da jezdců. Vedle domácích borců se budou podepisova­t například Tom Lüthi nebo Marco Bezzecchi.

 ?? Foto: ČTK ?? V úvodním utkání turnaje v San Jose nenašla hvězdná matka Serena Williamsov­á rovnováhu a s Johannou Kontaovou z Británie prohrála nečekaně hladce 1:6, 0:6. Necelý měsíc po finále Wimbledonu strmý tenisový pád.
Foto: ČTK V úvodním utkání turnaje v San Jose nenašla hvězdná matka Serena Williamsov­á rovnováhu a s Johannou Kontaovou z Británie prohrála nečekaně hladce 1:6, 0:6. Necelý měsíc po finále Wimbledonu strmý tenisový pád.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia