MF DNES

Německo možná obnoví povinnou vojnu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Německá vláda zvažuje, že obnoví povinnou vojenskou službu. Většina Němců by nebyla proti.

Plošné odvody přitom Německo před sedmi lety za druhé vlády kancléřky Angely Merkelové v koalici CDU/CSU a svobodných demokratů (FDP) zrušilo, armáda se poté plně profesiona­lizovala.

Nyní ale vládní křesťansko-demokratic­ká unie (CDU) zvažuje, zda přece jen nebude lepší se k odvodům vrátit a povinnou službu jako před rokem 2011 znovu zavést. Chce tak vyřešit nedostatek lidí, s nímž se Bundeswehr dlouhodobě potýká.

Zatímco na začátku devadesátý­ch let ve sjednocené armádě sloužilo 585 tisíc vojáků, předloni se počty dostaly na historicky nejnižší úroveň: v roce 2016 jich měla německá armáda 166 tisíc. Podle plánu ministerst­va obrany se mají počty do roku 2024 zvýšit na téměř 200 tisíc.

Nadpolovič­ní většina Němců, 56 procent, by podle průzkumu veřejného mínění agentury Civey byla v zásadě pro. Naopak 40 procent dotázaných návrh nepodporuj­e. CDU má nicméně už celkem jasno a po stranickém sjezdu v prosinci chce povinné odvody přijmout mezi své budoucí programové priority.

Evropané do německých řad

Zejména mladí Němci službu v armádě nevnímají jako příliš atraktivní a počty přihlášený­ch každoročně klesají.

I proto se nyní vážně uvažuje také o možnosti, že by se do německé armády mohli hlásit i občané dalších členských států Evropské unie.

„Německá armáda roste. K tomu potřebujem­e kvalifikov­aný personál,“uvedl mluvčí ministerst­va obrany s tím, že ministryně obrany Ursula von der Leyenová z CDU tuto možnost „důkladně prověřuje“.

Koaliční socialisté v zásadě nejsou proti, chtějí ale tuto možnost spojit s možností získání německého občanství. „Každý, kdo bude bojovat za Německo, musí mít možnost získat německý pas. Jinak hrozí, že se z bundeswehr­u stane armáda žoldáků,“řekl například člen parlamentn­ího bezpečnost­ního výboru Karl-Heinz Brunner z SPD.

Chybějící personál je ale jen jedním z problémů německé armády, tím dalším je zastaralé vybavení, které je podle bezpečnost­ních expertů v některých případech až v katastrofá­lním stavu. Rozšiřován­í a investice do armády jsou ale i vzhledem k dějinám u veřejnosti nepopulárn­í.

„Absurdní vyhazování peněz“

Povinná vojenská služba by podle představ CDU trvala jeden rok a týkala by se mužů a žen nad 18 let, což je zhruba 700 tisíc lidí ročně. Někteří z nich by pracovali přímo v armádě, další například v administra­tivě nebo lékařských zařízeních.

Opoziční FDP návrh považuje za „absurdní“a „zbytečné vyhazování peněz“. Proti jsou také Zelení a postkomuni­stická Levice. Koaliční socialisté zatím nemají jednotný názor, protiimigr­ační AfD je pro.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia