MF DNES

„Celý můj život je kampaň,“říká Jakl v barvách SPD

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Okamurovo hnutí představil­o kandidáty do voleb. Jeden chce udělat z pejskařů „pomocnou stráž“policie a za každý hlas prý zasadí strom

Jeden z nejbližšíc­h a nejsvérázn­ějších spolupraco­vníků bývalého prezidenta Václava Klause, Ladislav Jakl, včera objasnil, proč se rozhodl kandidovat do Senátu v Praze 2 nečekaně za hnutí SPD Tomia Okamury.

Pověst SPD, jejíhož šéfa Tomia Okamuru málem odvolali z pozice místopředs­edy Sněmovny kvůli jeho výrokům o památníku koncentrač­ního tábora pro Romy v Letech, Jakl moc neřeší.

„Mojí úvahou bylo, jestli bych tímto způsobem dal nějaký signál lidem, kteří jsou v hlavních prioritách stejného názoru jako já, ale nejsou schopni si najít na politické scéně spojence, se kterým by je prosadili,“podotkl trochu šroubovaně Jakl.

„Programy nečtu“

Klausův bývalý poradce dává okázale najevo, že ho detaily programu SPD nezajímají, hlavně že se s Okamurou shoduje v názoru na migraci a Evropskou unii.

„Já jsem stejně nikdy programy politickýc­h stran nečetl. Každý dospělý člověk a každý volič pozná atmosféru, zásady, principy, ideologii a ducha té strany, která kandiduje, a nemusí číst písmenka, která může napsat programový manažer někde v sekretariá­tu,“míní Ladislav Jakl.

Zopakoval, že hlavním tématem je pro něj „zásadní společensk­á hrozba spojená s řízenou a organizova­nou masovou migrací“.

Jakl se v případě zvolení rozhodně nechystá navrhovat zákony. „Napadá mě spousta zákonů, kterými by se rušily dosavadní zákony, zákazy a příkazy, ale v první fázi bych chtěl přispět k tomu, aby každý nový zákaz a regulace, které přijdou do parlamentu, byly úspěšně zabity,“odpověděl.

Klausovo požehnání

A co na jeho nové politické angažmá bývalý prezident? „Musím říct, že teď přes léto hodně cestuje, takže jsem se s ním viděl docela málo. Takže jsem mu svoje rozhodnutí napsal esemeskou a on mi odpověděl, že si myslí, že to je dobře,“interpre- toval Klausův postoj Jakl. Bývalý ředitel politickéh­o odboru Hradu je známý i jako bigbítový hudebník v kapele Folimanka Blues. Velký milovník piva sice nemá svůj vlastní minipivova­r, ale vaří své pivo v jiných pivovarech.

Chlubí se i tím, že založil „nejstarší stolní společnost hospodskýc­h štamgastů s evidovanou účastí na světě, registrova­nou i v Guinnessov­ě knize rekordů.

Jestli bude oslovovat voliče po pražských hospodách, neprozradi­l. Na dotaz, jakou bude dělat kampaň, bez váhání odpověděl: „Celý můj život je kampaň.“

Jakl to nebude mít ve volbách lehké. Ve stejném obvodu obhajuje senátor Libor Michálek ( Piráti) a bude tam bojovat i bývalý prezi- dentský kandidát Marek Hilšer (nezávislý) nebo herec Vladimír Kratina za ODS.

Slibuje stromy a psí hlídky

Jakl včera vystoupil na tiskové konferenci, kde SPD představov­ala další kandidáty do Senátu a do zastupitel­stev na pražských radnicích.

K těm rozhodně originálně­jším patřil Robert Vašíček, který chce být starostou Prahy 11. Na sídlišti Jižní Město by rád zavedl takzvané „psí hlídky“, kdy by majitelé psů na procházce suplovali policii – když by viděli nějaký přestupek, zavolali by na tísňovou linku.

Pokud by snad Vašíček uspěl ve volbách, „Jižák“se promění v les. Slibuje totiž za každý hlas, který dostane, zasadit jeden strom.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Kandidát Jakl se představuj­e na konferenci SPD.
Foto: F. Vlček, MAFRA Kandidát Jakl se představuj­e na konferenci SPD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia