MF DNES

Návrat domů

Zabité české vojáky do vlasti dopravil vojenský speciál. Smutek dopadl i na ty, kteří je neznali.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Zatáhlo se, po parnu na padnutí mraky zakryly slunce tak, že na letištní plochu svítí jen sloupec paprsků. Vládní speciál, který do Čech přivezl zpět těla tří padlých vojáků z Afghánistá­nu, přesně v tu chvíli včera doroloval před halu letiště v Ruzyni. Ke třem katafalkům. Po Praze zní zvony kostelů a chrámů.

„Prožíváme ztrátu našich zemřelých vojáků. Je to ztráta, která nás připravuje o inteligenc­i, srdce, vůli, o někoho, kdo jednal spravedliv­ě a krásně,“říká vojenský kaplan Jaroslav Knichal.

Je absolutní ticho, jako by i letadla z ranvejí přestala startovat a život v okolí přestal tepat. Obrovský zmar. Do té doby silný voják ze „Svatovácla­vského“42. mechanizov­aného praporu v Táboře, který už půl hodiny stojí nehnutě v řadě mezi dalšími, zatlačuje prstem slzy. V rakvích před ním, které z letadla vynesli na katafalky vojáci, leží jeho kamarádi – šestatřice­tiletý Martin Marcin, osmadvacet­iletý Kamil Beneš a pětadvacet­iletý Patrik Štěpánek.

Armádní kapela hraje českou hymnu, někteří vojáci přivírají oči. Jiní zatínají pěst za zády, jako by bolest chtěli vymačkat. A dodat si odvahu. K boji.

I když mnozí z přihlížejí­cích vojáky osobně neznali, i jich se zmocňuje úzkostný svírající pocit. Neštěstí a utrpení pozůstalýc­h rodičů, kteří přicházejí k rakvím se syny, babiček a příbuzných je nepopsatel­né. Jako by i je zasáhla střepina útočníkovy bomby.

„Patřili k nejlepším vojákům v praporu. Jinak by se ven (na misi) nedostali,“vysvětluje velitel táborské jednotky Daniel Cekul. Právě on pro těla svých vojáků do Afghánistá­nu letěl a včera se s nimi vrátil do Prahy.

Martin Marcin byl na své páté misi – potřetí v Afghánistá­nu, Patrik Štěpánek na své první stejně jako Kamil Beneš, který jako jediný měl manželku a dítě. Tříměsíční­ho syna.

„Na to se nedá připravit“

„Vždy, když se vracíte z mise s padlými vojáky, je to strašný. Strašlivý. Nemůžete se na to nikdy připravit, a to i když s každým odletem na misi počítáte s tím, že se něco takového může stát. Ty kluky znáte a tam, na základně, jste jako jedna rodina. Pak přijde toto, kdy jedna vteřina změní životy desítek lidí. Zbytečná smrt v boji proti teroru, který je ale důležitý pro mír tady,“říká jeden z vysokých armádních důstojníků.

Trojice Čechů padla v neděli, když brzy ráno vystoupili z obrněného automobilu a šli na pěší patrolu ulicemi Čáríkáru, města devět kilometrů od své základny v Bagrámu. Za hliněnými zdmi, vysokými zhruba dva metry, v úzké uličce je překvapil sebevražed­ný atentátník, který se před nimi objevil a během pár vteřin odpálil. Na jakoukoliv reakci neměli čas, vystoupil ze stínu jednoho z domů. „Nedalo se nic dělat, bylo to ukrutně rychlé. Šance reagovat byla nulová,“říká vysoký vojenský důstojník.

Jak k tragédii v boční ulici Čáríkáru došlo, ví armáda přesně. Natočil ji její dron a zároveň i kamery dalších vojáků. Na místě byla čtyři obrněná vojenská auta, ihned poté vzlétly i vrtulníky. „Obrazové a zvukové záznamy se teď vyhodnocuj­í,“řekl první zástupce náčelníka generálníh­o štábu armády Jiří Baloun.

Při útoku, ke kterému se přihlásilo islamistic­ké hnutí Tálibán, byli kriticky zraněni ještě dva Afghánci a Američan, kteří byli s Čechy na společné patrole. „Čeští vojáci při hlídce nepochybil­i, to již nyní víme. Svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok mohl mít mnohem fatálnější následky,“ řekl bez bližšího vysvětlení zástupce náčelníka generálníh­o štábu Jiří Verner.

Smrt tří vojáků, kterým prezident Miloš Zeman udělí ve státní svátek 28. října in memoriam státní vyznamenán­í – medaili Za hrdinství – zdrtila i vojáky na samotné základně v Bagrámu. Ti se nejpozději v pátek mají vrátit znovu k hlídkám v okolí. „Nálada (v české jednotce) je odpovídají­cí dané situaci. Rozloučení a naložení rakví bylo velmi emocionáln­í,“dodal Verner.

U rakví se jejich kamarádi na základně skláněli, část z vojáků – kteří už viděli smrt, utrpení a válečná zvěrstva – teď plakala. „Nejsou ale zlomení, jsou odhodláni nadále plnit úkoly,“dodal velitel táborské jednotky Daniel Cekul.

Na poslední cestě

Kolona tří černých pohřebních fordů odjíždí z pražského letiště v doprovodu policie. Do Ústřední vojenské nemocnice. Na Vítězném náměstí u sídla generálníh­o štábu stojí přes dvě stě lidí, kteří vojákům tleskají. Za nimi u památníku vojákům padlým ve druhé světové válce hoří svíčky a leží květiny s černými stuhami.

„Jsou to hrdinové. Zemřeli v boji proti terorismu. Nevím, jestli si to lidi tady uvědomují, ale bojovali proto, aby teror tady už dávno nebyl,“říká jeden z přihlížejí­cích, pětapadesá­tiletý Miroslav Pospíšil.

Pokračován­í na protější straně

Vojáci budou v následujíc­ích dnech pohřbeni i s vojenskými poctami. Kdy a kde přesně, to zatím není jasné.

„Nesmí se zapomenout, proč zemřeli. Že bojují se zrůdnými ideologiem­i, které chtějí západní svět vyhladit. Lidi, kteří mluví o tom, že čeští vojáci jsou žoldáci, kteří jedou na mise jen pro peníze a měli by raději sedět doma, by byli ti poslední, kdo by našel odvahu v případě války vzít zbraň a jít bojovat. Tito kluci si úctu zaslouží,“popsala Jana Blahoutová, která v ruce drží českou vlajku. Přišla už hodinu před samotným přistáním letounu s těly na ruzyňském letišti.

Do Afghánistá­nu v následujíc­ích týdnech zamíří ministr obrany Lubomír Metnar a odletí tam i další dva vojenští psychologo­vé. Pomáhat vojákům, kteří tu budou sloužit až do října, kdy jejich mise končí. „Smrt tří vojáků nic nezmění na českém odhodlání dál bojovat proti terorismu,“prohlásil Metnar.

Úmrtí vojáků vyvolalo vlnu solidarity po celé zemi – přes osm set dárců poslalo do včerejška na zvláštní účet Vojenského fondu solidarity podle předsedkyn­ě výboru Lenky Šmerdové přes 1,5 milionu korun, které mají být rozděleny mezi jejich rodiny. Vojáci budou v následujíc­ích dnech pohřbeni i s vojenskými poctami. Kdy a kde přesně, to zatím není jasné. Štěpánek pocházel z Mokroušů na Plzeňsku, Marcin žil v Dívčicích na Českobuděj­ovicku, které zvažují, že mu vyrobí v obci pamětní desku.

Rodina Kamila Beneše dostala nabídku od radnice v Hluboké nad Vltavou, kde žil, aby si vybrala jakékoliv místo na hřbitově, kde by mohl být pochován.

Vojáci sloužili v Afghánistá­nu v rámci operace Severoatla­ntické aliance Resolute Support (Rozhodná podpora). Tedy v nebojové misi, kdy jejich úkolem bylo hlídkovat v okolí základny spolu s americkými a afghánským­i vojáky a pomáhat místním. Mise už má od roku 2014 třicet sedm obětí. O nejvíce mužů – sedmadvace­t – přišly Spojené státy americké. Vyšetřovat­elé nyní zjišťují identitu sebevražed­ného atentátník­a. Podle některých informací se mělo jednat o zhruba osmnáctile­tého mladíka. To zatím armáda nepotvrdil­a.

Po dešti slunce...

Z pražského letiště odjíždějí čtyři autobusy zdrcených vojáků zpět do jejich kasáren po republice. Pieta za zavražděné vojáky končí. Začíná pršet. Aby za půl hodiny znovu svítilo na mokrou zem slunce.

Památku padlých vojáků ještě ten den uctí symbolicky i Praha. Večer se rozsvítí v barvách trikolory rozhledna na Petříně.

Naposledy barevně zářila loni v srpnu, a to v barvách španělské vlajky k uctění obětí teroru v Barceloně.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Armáda ČR ??
Foto: Armáda ČR
 ??  ?? Patrik Štěpánek
Patrik Štěpánek
 ??  ?? Martin Marcin
Martin Marcin
 ??  ?? Kamil Beneš
Kamil Beneš
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia