MF DNES

Exministři u výslechu kvůli sportovním dotacím

Policie vyslýchala exministry­ni Valachovou. Ptala se, kdo z kolegů na ni tlačil kvůli sportovním dotacím.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Policie se kvůli rok staré sportovní „kauze Pelta“znovu zajímá o české politiky z nejvyšších pater. Vyptává se jich, jestli netlačili na udělení dotací pro své přátele ze sportovníc­h klubů.

Minulý měsíc, 26. července, byla u výslechu na policii v Ústí nad Labem exministry­ně školství Kateřina Valachová, dnes poslankyně za ČSSD. Pod Valachovou jako ministryni sportovní dotace spadaly.

Výslech trval jedenáct hodin. Vždycky padly otázky: „Řešila jste s touto osobou financován­í sportu?“, „Víte, že má dotyčný vazby na konkrétní sportovní klub?“a do třetice „Lobboval u vás za dotaci?“.

Hodně se výslech točil kolem bývalého předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Ten pochází ze Slavkova u Brna a policie se ptala Valachové, jestli s ní neřešil rekonstruk­ci atletickéh­o stadionu ve Slavkově. Na této stavbě mimochodem oba poklepával­i na základní kámen. Policie se dále například zajímala o to, jestli u Valachové neorodoval předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a nežádal o dotaci pro halu v Jeseníku (ta ji nakonec nedostala).

V podobném duchu se policie Valachové ptala i na exministra zemědělstv­í Mariana Jurečku a na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o a mnoho dalších. Policie u Valachové konkrétně zjišťovala, zda neví o tom, že by měl Rychetský vazby na brněnský tenisový dvorec Lužánky a zda pro něj nechtěl dotaci. Jestli tenisté nakonec něco nedostali, není jasné. Část ze zmíněných ústavních činitelů už také musela svědčit.

„Prošetřova­li se a byli také slyšeni jako svědci. Faltýnek už byl svědčit, Jurečka byl. Pavel Rychetský byl v této věci také slyšen jako svědek, pan expremiér Sobotka zatím nikoli. Obsahově to nechci komentovat,“uvedl včera obhájce Miroslava Pelty Bronislav Šerák.

Rychetský se o brněnském tenise s Valachovou opravdu bavil. „Někdy počátkem roku 2017 jsem při náhodném setkání požádal paní ministryni, aby dohlédla na dodržení férového posouzení žádosti BLTC (zkratka brněnských kurtů) o dotaci. Pořádá již deset let sportovní akci pro postižené děti pod mou záštitou. Paní ministryně opáčila, že na to nemá žádný vliv. Měla pravdu. BLTC nedostal ani korunu,“sdělil předseda Ústavního soudu.

Nikdo ze zmíněných vrcholných politiků není v kauze obviněn a z výslechu nevyplývá, že by se něčím provinili. Často však skutečně šlo o projekty, kterým Valachové ministerst­vo věnovalo zvláštní péči.

Bouřlivá středa za sebou nechala popadané stromy, větve a vodní laguny. Kvůli nim a dalším škodám měli hasiči po celé republice celkem 520 výjezdů. Zároveň museli hasit až 117 požárů. Největší byly požáry lesů u Stráže pod Ralskem a u Hamru na Jezeře na Českolipsk­u. (fer)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia