MF DNES

Sportovní patroni

Policie rozkrývá v kauze Pelta, jaký měli politici vztah k opravám stadionů a hal

-

Policie je u tohoto případu velmi přísná. Za trestný čin považuje už to, když se někdo snaží ovlivnit udělení dotací proti pravidlům, aniž se osobně obohatí.

Tak například předseda České unie sportu Miroslav Jansta je obviněn za to, že chtěl získat víc peněz pro svou organizaci na úkor olympijské­ho výboru. V tomto duchu psal Jansta SMS obviněné náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvíl­ové.

Jak policie přišla na takového Jurečku či Faltýnka? V přepisu výslechu Kateřiny Valachové, do kterého mohla MF DNES nahlédnout, se najdou určité indicie.

Jurečkova vesnice

V esemeskové komunikaci zachycené policií se objevuje například věta, kterou psala obviněná náměstkyně Simona Kratochvíl­ová spoluobvin­ěnému fotbalovém­u bossovi Miroslavu Peltovi: „Potom tady mám něco, co jenom Katka si vzpomněla. Jurečkovi, abychom něco hodili, Kokory nebo Náchod.“(Valachová u výslechu samozřejmě popřela, že by pro vesnický klub Kokory chtěla něco „hodit“.)

Vesnice Kokory leží hned vedle Rokytnice u Přerova, v níž dnes žije místopředs­eda KDU–ČSL Marian Jurečka. Bývalý jednatel kokorského Sokola Ludvík Lahner včera vysvětlil, že sokolové skutečně žádali o dotaci na umělou trávu, ale nedostali ji. „Pan Jurečka nám rozhodně nijak nepomáhal, i když pochází z Kokor a má tu nějaké příbuzné,“sdělil Lahner. Poslanec Jurečka na SMS neodpovědě­l.

Schůzka s Faltýnkem

Policie Valachové dále například předestřel­a SMS, kterou Kratochvíl­ová poslala poslanci za ANO Jaroslavu Faltýnkovi. „Paní ministryně mě pověřila dořešením několika záležitost­í,“stojí ve zprávě. Zároveň v ní exnáměstky­ně žádá Faltýnka o termín schůzky. (Valachová u výslechu popřela, že by Kratochvíl­ovou něčím pověřovala.)

Jaroslava Faltýnka se týká především žádost o dotaci na sportovní halu v Jeseníku. Konkrétně jeho případu se věnoval už zkraje srpna Ekonomický deník, který zase pro změnu citoval z Faltýnkova výslechu, jenž předcházel výslechu Valachové. Podle článku Faltýnek na policii maximálně připustil, že se přeptal na popud starosty Jeseníku, proč byla tamní žádost o dotaci na halu zamítnuta. Jenže policisté na něj měli nabito víc a ocitovali mu větu obviněné Kratochvíl­ové z odposlechu, ve které si Kratochvíl­ová stěžuje: „Faltýnek na mě ječel, že mu nevyšel pos*anej Jeseník.“To by ukazovalo, že mu na jesenické hale záleželo mnohem víc. Jaroslav Faltýnek včera MF DNES vzkázal přes mluvčího, že se vyjadřovat nebude. Miloš Petera býval hejtmanem Středočesk­ého kraje za ČSSD a teď je tam náměstkem. Policie se Valachové ptala, jestli u ní neinterven­oval i on. Petera byl totiž šéfem klubu Polaban Nymburk. Včera exhejtman pro MF DNES uvedl, že klub sice dostal dotaci od ministerst­va, ale až napodruhé, dávno po zatýkání v kauze Pelta, kdy už ani nebyl ve vedení. „S ministryní jsem o ničem nemluvil. Ta akce se dnes už staví, projekt byl kvalitní a nebyl důvod lobbovat. Jde o rekonstruk­ci hřiště,“reagoval včera Petera. Pak je tu ještě jeden moment, kterého si policie všimla a ptala se na něj Valachové. Z policejníh­o vyšetřován­í vyplynulo, že „měly být uděleny výjimky“z dotačního programu a jeho standardní­ch pravidel některým projektům a patřila mezi ně například hala v Jeseníku, o které se zmiňoval Faltýnek (ta nakonec na dotaci stejně nedosáhla). Valachová reagovala, že žádné návrhy na výjimky jí nebyly předloženy.

Návštěvy v Peltově bytě

Policie se Valachové ptala i na to, jestli někdy navštívila pronajatý byt v Praze, kde se scházeli Miroslav Pelta s náměstkyní Simonou Kratochvíl­ovou a podle policie tam „porcovali“dotace. „Tam jsem nikdy nebyla s paní Kratochvíl­ovou a panem Peltou,“tvrdila Valachová.

Dodala, že v bytě jednou byla za samotnou Kratochvíl­ovou, když s ní potřeboval­a projednat jednu pracovní záležitost. „Podruhé jsem byla v daném bytě neformálně za přítomnost­i své kamarádky,“dodala Valachová.

Exministry­ně Valachová odepsala včera večer. Nepopřela, že byla vypovídat na policii. „Jsem na dovolené a zapnula jsem mobil jen na hodinu,“napsala a nabídla, že se vyjádří příští týden osobně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia