MF DNES

Úklid na ministerst­vu jako kamufláž pro podvody

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Firma, která uklízela na ministerst­vu obrany, se podle detektivů z protimafiá­nského útvaru podílela na stamiliono­vých daňových únicích

Koncem června detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) pozatýkali celkem devětadvac­et lidí kvůli krácení daní v hodnotě přes sto třicet milionů korun.

Mezi firmami, které se do podvodného řetězce, jenž sloužil ke krácení daní, zapojily, byla podle zjištění MF DNES i společnost, která provádí úklidové práce v objektech ministerst­va obrany.

„Došlo k menšímu nedorozumě­ní mezi policií a armádou, protože vojáci nedostali informace o tom, že je mezi prověřovan­ými společnost­mi i firma, která pro ně pracuje,“řekl redakci zdroj obeznámený s vyšetřován­ím případu.

Pokud by totiž společnost zapojená do podvodů měla přístup do chráněných objektů ministerst­va, šlo by o bezpečnost­ní riziko. Firma by mohla mít třeba přehled o bezpečnost­ních opatřeních nebo způsobu, jakým jsou budovy hlídané.

Ministerst­vo to vylučuje. Prostory, ve kterých se mohl někdo dostat k utajovaným skutečnost­em, podle jeho vyjádření uklízí státní podnik Vojenské lesy a statky. Firma, kterou mají v hledáčku kriminalis­té, by tak teoreticky měla mít na starosti méně hlídané objekty.

„Ministerst­vu obrany není známo, že by některá z firem byla vyšetřován­a. V každém případě je možné vyloučit ohrožení bezpečnost­i, protože v nejdůležit­ějších prostorách ministerst­va a armádního velení provádí úklid náš státní podnik Vojenské lesy a statky, který disponuje platnou bezpečnost­ní prověrkou,“uvedl mluvčí ministerst­va obrany Jiří Caletka.

Systém na daňové úniky

Řetězec třiadvacet­i podvodných firem fungoval několik let. Princip podvodů byl jednoduchý – zapojily se do něj uměle vytvořené společnost­i, které mezi sebou obchodoval­y s neexistují­cím zbožím. A aby vše vypadalo legálně, přidaly se i běžně fungující úklidové firmy.

V případu je mezi obviněnými i známý podnikatel Jan Kočka. „Skupina obviněných měla založit minimálně 23 obchodních společnost­í a působit v nich. Část těchto společnost­í nevykonáva­la žádnou reálnou podnikatel­skou činnost. Na jejich účty byly převáděny finanční prostředky od společnost­í zabývající­ch se úklidovou činností. Z bankovních účtů byly finanční prostředky následně vybírány disponenty v hotovosti a předávány přes další prostřední­ky hlavním organizáto­rům,“uvedla policie ve zprávě k případu.

Kočku, kterého redakce MF DNES již dříve neúspěšně žádala o vyjádření, policie obvinila i v další kauze, která se týká podvodů s reklamou. Tehdy detektivov­é zabavili luxusní šperky, auta a nemovitost­i v hodnotě přes 110 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia