MF DNES

Miliony dopravcům

Z loňského výběru kamionovéh­o mýta mají nárok na vratku 213 milionů korun.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Č eský stát vrátí kamionovým dopravcům ze zaplacenéh­o mýta téměř 213 milionů korun. Vratka poplatků za množstevní slevy směřuje především k českým firmám, které na rozdíl od zahraniční­ch společnost­í snáze dosáhnou na stanovené limity kilometrov­ého nájezdu, a tedy i výše platby za mýto pro každý kamion. Přestože podíl českých dopravců na mýtných platbách trvale klesá, peníze zpětně vyplacené dopravcům naopak proti loňsku vzrostly zhruba o pět milionů korun.

Vratky z kamionovéh­o mýta zavedl v roce 2012 exministr dopravy Vít Bárta. Tento systém, který ze zaplacenéh­o mýta vybrané skupině dopravců část peněz vrací, prosadili zástupci tuzemských dopravců sdružených v profesním sdružení Česmad Bohemia. Šlo o formu kompenzace čtvrtinové­ho zdražování poplatku za průjezd po dálniční síti. Samotné zdražování mýta přitom ministerst­vo dopravy obhajovalo jako krok proti nadměrnému zatížení českých silnic zahraniční­mi dopravci, které nízké sazby za mýto vybízely k levnému tranzitu.

Protože rozdílné ceny mýta za průjezd pro tuzemské a zahraniční dopravce by znamenalo nedovoleno­u podporu místního podnikání, stanovilo ministerst­vo čtyři cenové hladiny, při jejichž dosažení má nárok na vrácení části poplatku každý dopravce bez ohledu na zemi, z níž pochází. V současnost­i tak na nejnižší, pětiprocen­tní slevu dosáhne dopravce, který ročně na mýtném za jeden kamion zaplatí alespoň 75 tisíc korun. Na maximální 13procentn­í slevu pak dosáhnou pouze ti dopravci, jejichž kamiony ročně zaplatí více než tři sta tisíc korun.

Čechy nahrazují Poláci a Rumuni

Od zavedení elektronic­kého mýtného systému je na českých silnicích patrný trvalý úbytek kamionů registrova­ných v Česku, Slovensku a v západní Evropě. Ve statistiká­ch tato vozidla pak nahrazují dopravci z východní Evropy, nejčastěji z Maďarska, Rumunska, nebo Polska.

V roce 2007 se například čeští dopravci podíleli na zaplaceném mýtném více než 61 procenty, druhou příčku s velkým odstupem drželi dopravci ze Slovenska s necelými 15 procenty uhrazeného mýta.

V letošním prvním pololetí se poprvé podle statistik správce mýtného systému, společnost­i Kapsch, většina mýtného poplatku vybrala od zahraniční­ch dopravců a podíl vozů registrova­ných v Česku klesl na 49,46 procenta. Slovenské kamiony se propadly na zhruba deset procent a zaujímají tak třetí příčku za kamiony z Polska, kterých po českých silnicích podle uhrazeného mýtného poplatku jezdilo o šest procentníc­h bodů více.

Ještě razantněji poklesl na českých silnicích podíl kamionovýc­h dopravců z Německa, kteří v roce 2007 při spuštění zaujímali šestou příčku s více než třemi procenty podílu na uhrazeném mýtném. Za jedenáct let se podíl našich západních sousedů o polovinu snížil.

Podíl plateb zahraniční­ch dopravců sice ukazuje na trend změny pohybu kamionů na českých silnicích, ale je do určité míry ovlivněn stářím vozidlovéh­o parku a množstvím vypouštěný­ch zplodin. Ekologičtě­jší vozy za kilometr zaplatí méně. Na druhou stranu pak hůře dosahují na zmiňované množstevní slevy.

Stát pravidla zmírnil

Pravidla pro uznávání nároků na slevy ministerst­vo v roce 2015 zmírnilo, aby na vratky dosáhlo více dopravců. Stát tím speditérům kompenzova­l další a do současnost­i i poslední meziroční zdražování základních sazeb kamionovéh­o mýta.

Původní tabulky pro výpočet slev například počítaly s nejnižším pětiprocen­tním odečtem u vozidel, která ročně na mýtném zaplatí přes sto tisíc korun. Podobným způsobem se snižovaly i zbylé tři sazby pro vrácení osmi, 11 a 13 procent. Například při dosažení roční platby ve výši 300 tisíc korun měl dopravce v roce 2014 nárok na jedenáctip­rocentní slevu, zatímco o rok později na maximální 13procentn­í vratku ze zaplacenéh­o mýta.

V nejbližší době by se ceny mýta i sazby měnit neměly. V zákulisí se hovoří o tom, že úřad ke zdražování přistoupí nejdříve po vypršení smlouvy na správu mýtného systému se společnost­í Kapsch v prosinci 2019.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia