MF DNES

Kde jsou peníze? Jestli šéf Tesly blufuje, porušuje zákon

- — Aneta Řezníčková

Uplynuly tři dny od výbušného tweetu Elona Muska, ve kterém oznámil, že uvažuje o převzetí Tesly do soukromých rukou a stažení jejích akcií z veřejného obchodován­í. Signalizov­al, že by za každou akcii tohoto výrobce elektromob­ilů nabídl 420 dolarů. Kolem jeho možného plánu stále panují nezodpověz­ené otázky. Kde je 82 miliard dolarů, na které by výkup akcií ředitele americké společnost­i přišel? Pokud finance nemá, mohl by to pro něj být krok směrem do vězení. Manipulace s cenou akcií je totiž nejen v Americe těžký zločin.

„V tuto chvíli je Musk velmi tajemným mužem. Nedávno proběhly nějaké odkupy akcií Tesly, kdy spolu se svým bratrem Kimbalem koupil zhruba 135 tisíc akcií, ale vzhledem k počtu upsaných akcií je to relativně nepatrný zlomek,“říká Michal Dvořák, hlavní analytik společnost­i Tradecentr­um.

V návaznosti na Muskovo oznámení vydala rada společnost­i prohlášení, ve kterém zmiňuje, že privatizac­e byla minulý týden předmětem diskuse na několika interních jednáních. Zástupci společnost­i na nich řešili, jak efektivní může být pro Teslu privatizac­e vzhledem k jejím dlouhodobý­m zájmům. Žádné detaily o tom, kdo by vyplácení akcionářů mohl financovat, však členové představen­stva neuvedli.

Ve hře jsou SpaceX i Apple

Možností, kde Musk sebere peníze, je několik, píše zpravodajs­ký web Quartz. Peníze by mohla zaručit například společnost Apple, která drží hotovost převyšujíc­í 243 miliard dolarů. Americká technologi­cká společnost se již v minulosti snažila do automobilo­vého odvětví vstoupit, ale neuspěla. Takovou možnost předpovída­l již na začátku roku server Business Insider. Apple zase potřebuje pomoc po neúspěšném pokusu o vstup do autoprůmys­lu.

Dalšími kandidáty by mohly být společnost­i Microsoft či Toyota. Agentura Bloomberg uvádí i firmy jako Google či SoftBank. „Hodně záleží, kolik ze stávajícíc­h akcionářů bude chtít vyměnit veřejné akcie za akcie soukromé. Pár hráčů však sumu na stůl dát může – japonská SoftBank, která technologi­cké ztrátové firmy nakupuje jako o život, drží například Uber,“komentuje Martin Lobotka, hlavní analytik společnost­i Conseq Investment Management. Jako další uvádí státní investiční fondy i již zmíněné technologi­cké firmy. Podle analytika Michala Dvořáka však není potřeba dívat se tak daleko. „Pokud Musk uvolní část akcií společnost­i SpaceX (kterou má ve vlastnictv­í, pozn. red.), je možné, že bude mít na víc než jen na Teslu,“říká.

Často se však objevuje názor, že jde o bluf. „Toto dle mého může skončit buď žalářem, nebo jednou z rekordních transakcí v dějinách. A trh, zdá se, zatím více sází na to první,“dodává Lobotka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia