MF DNES

Airbnb se daří navzdory snahám o regulaci

-

Služba zprostředk­ovávající ubytování v soukromí, Airbnb, která tento týden slaví desáté výročí svého vzniku, pokračuje ve velkých evropských městech v rychlém růstu navzdory snahám místních úřadů o její omezení pomocí nových regulačníc­h opatření. Turistům přináší služba levnější alternativ­u k ubytování v hotelu a pronajímat­elům finanční příjem. Na službu si však čím dál častěji stěžují lidé žijící v blízkosti pronajíman­ých nemovitost­í. Podobně jako další služby v oblasti takzvané sdílené ekonomiky je navíc pronájem přes Airbnb často spojován s porušování­m předpisů a neplacením daní. Airbnb čelí rovněž kritice, že tlačí vzhůru ceny nemovitost­í.

Služba sídlící v San Francisku byla oficiálně spuštěna 11. srpna 2008 pod názvem Air bed and breakfast (Nafukovací matrace a snídaně), který byl později zkrácen na Airbnb. V současnost­i je jejím prostředni­ctvím nabízeno ubytování ve zhruba 81 000 městech ve 191 zemích.

Podle údajů poradenské společnost­i Colliers Internatio­nal je evropskou jedničkou v pronájmech přes Airbnb britské hlavní město Londýn, kde se loni prostředni­ctvím této služby uskutečnil­o 6,7 milionu přenocován­í. To představuj­e meziroční nárůst o 45 procent. Airbnb přitom v roce 2016 omezila pronájem nemovitost­i v Londýně na maximálně 90 nocí za rok, aby tak vyhověla novým zákonům.

K podobným omezením dochází rovněž v dalších městech, například v Berlíně, Paříži a Amsterodam­u. Také tam však počet přenocován­í prostředni­ctvím Airbnb v loňském roce podle údajů firmy Colliers výrazně rostl.

Služba Airbnb se již dostala také do hledáčku Evropské komise. Ta rozhodla, že služba porušuje spotřebite­lská pravidla EU, a poskytla jí čas do konce srpna, aby navrhla potřebné úpravy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia