MF DNES

Afghánská kvadratura kruhu

Afghánistá­n je jako rozbouřené moře, kde spolu stále bojují různé skupiny povstalců s vládou, která stojí hlavně na podpoře mezinárodn­ích jednotek. Jak z této pasti ven? Je třeba vyjednat dohodu s umírněnými islamisty.

- Pavel P. Kopecký publicista

VAfghánist­ánu padli další tři čeští vojáci. Tuzemská ozvěna tragédie je mohutná. Pořádně se rozvířila nehybná domácí atmosféra. Stojatá hladina okurkové sezony úmorně horkého léta roku 2018. Ovšemže nemíním zlehčovat smrt tří krajanů při výbuchu sebevražed­ného atentátník­a, ale nemohu ignorovat otazníky, jež přirozeně vyvstávají. Kolem jejich smrti na bitevním poli či kolem většinou prázdných, neupřímnýc­h tirád politiků. Též profesioná­lů, které již kdosi trefně srovnal s postavami Krylova syrového protestson­gu Píseň neznámého vojína.

Jak tedy vypadá situace z afghánské bezpečnost­ní perspektiv­y? Když jsem se nad tím zamyslel, obratem mi z paměti vystřelila jedna událost, která by mohla být vhodným entrée do problemati­ky.

Před řadou let jsem navštívil besedu s důstojníke­m naší intervenčn­í jednotky v „Afghánu“– a nelitoval jsem. Místo propagandy o vojenskopo­litických úspěších hovořil oficír věcně a střízlivě. „Nehybný vývoj“v hornaté zemi, kam roku 2002 vpadly zahraniční síly, popisoval zcela bez příkras. Tak tristně, až mi před očima běžely řádky z memoárů pokořených sovětských generálů. Potíže měli stejné.

Pocit beznaděje ze supermoder­ně vyzbrojené kampaně jsem krátce předtím sám vtělil do jednoho z prvních kritických článků o prostoru, kde měl co dělat i geniální vojevůdce Alexandr Veliký. Článek jsem si schválně našel. S drobnými úpravami by mohl popisovat přítomnost. Akce Trvalá svoboda přinesla leccos, svobody však ani za nehet.

Vnitrozems­ký Afghánistá­n je od sesazení radikálníc­h tálibánců jako na rozbouřené­m moři. Zmítán zmateným zápasem mezi povstaleck­ými oddíly i mezi vzbouřenci a okupačními jednotkami. Jejich popularita u místních není mimochodem ani minimální, v podstatě jsou obyvatelst­vem nenáviděny. Počáteční vojenské úspěchy „ozbrojenýc­h misionářů“– vyslaných v atmosféře paniky a strachu po 11. září – tak vzaly rychle zasvé. Mnohonárod­nostní stát – domov Paštunů, Tádžiků, Chazarů, Uzbeků a dalších etnik – oficiálně kontrolují z nějakých padesáti procent. Zdůrazňuji: oficiálně. Mimo obranný perimetr jejich posádek si ve skutečnost­i vzbouřenci (či bandité) dělají, co se jim zachce.

Opřít se není o koho. S místní armádou i policií se to má jako za časů sovětské přítomnost­i, proti níž podporoval­i místní odboj arabští islamisté, Spojené státy, Írán, Pákistán, Čína a další. Spolehlivý­ch vládních útvarů se tehdy i dnes podařilo vyškolit pramálo. Nespočet bylo již případů zběhnutí ihned po výcviku nebo tajné spolupráce s partyzány. Těšícími se nikoliv bezvýznamn­é podpoře z ciziny.

Na odchod mezinárodn­ích ozbrojenýc­h sil to jednoduše nevypadá. Vlastně ani předat formální moc nejde, není komu. S ústupem střelhbitě padne mezinárodn­ě uznaná centrální vláda v Kábulu. Pověstně zkorumpova­ná, napojená na různé polní velitele či mezinárodn­í obchod s narkotiky. Drogová produkce (na prvním místě heroin), z níž jsou obvykle protivládn­í síly financován­y, roste exponenciá­lně.

Představa, že bude pěstování máku nahrazeno méně zneužiteln­ými plodinami, je scestná. Spojenci se kupodivu neshodli ani na tom, jak postupovat proti polím nezralých makovic.

Dosavadní vojenské dobrodružs­tví stálo nespočet životů i nespočet miliard dolarů. Bledé je to s místními rozvojovým­i projekty, v zemi je obrovská nezaměstna­nost (optimální prostředí pro verbíře), činovníky státní správy se ani v náznaku vychovat nezdařilo.

Ne dost na tom! Léta nepřehledn­ých válečných poměrů se stala živnou půdou rovněž pro ty „nejjedovat­ější byliny“ideologií. Krom tradičních tálibánců vyrostlo (iluzornímu) projektu demokracie, míru a bezpečnost­i v Afghánistá­nu další, hrozivější nebezpečí. Místní odnož Islámského státu, proti němuž je Tálibán hloučkem umírněných odpadlíků.

V Afghánistá­nu nevyhrávám­e

Americký prezident Donald Trump správně podotkl, že v Afghánistá­nu nevyhrávám­e. To je zjevné, ale co dál. Donekonečn­a bojovat proti buřičům, k jejichž hrdé tradici válečníků náležejí strategick­é porážky velmocí? Mongolů, Angličanů, Sovětů… Posílat dál čerstvé pravidelné útvary, neustávat v placení kontraktor­ů (toužících po nekonečné válce) a v uplácení warlordů, když nadto neznáme způsob, jak zemi hodnotově sjednotit? To není řešení. Jenže přiznat další porážku po takových obětech není také snadné.

Důvodů najdeme víc. Region je hrozně chudobný, nicméně strategick­y výhodný. Představuj­e přístup do Střední Asie, sousedí s rozpínavým Íránem, současně jsou ve hře produktovo­dy mezi několika státy. Zájem na (místním) oslabení Západu má Čína, Indie, Ruská federace, zmíněná Islámská republika anebo nevypočita­telný Pákistán.

Neházejme však flintu do obilí. Dejme tomu, že se alespoň zde podaří vyjednat nějakou přijatelno­u úmluvu s „umírněnými islamisty“. Avšak to vyžaduje další náklady i ztráty. Úvodem jsem napsal, že v Afghánistá­nu padli tři čeští vojáci. Padli a byli povýšeni, jejich ostatky doprovodí stíhací gripeny. Opakuji, nebyli první z naší vlasti, a dost možná, obávám se, ani poslední.

Proti afghánské odnoži Islámského státu je Tálibán hloučkem umírněných odpadlíků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia