MF DNES

Stáčení kilometrů řešme po belgicku

- Tomáš Zdechovský europoslan­ec

Společnost CEBIA, která se zabývá původem a historií vozidel, uvádí, že průměrné stočení se u nás v současné době pohybuje kolem 115 tisíc kilometrů a tento problém se týká zhruba 40 procent ojetých aut, zejména dovezených ze zahraničí.

Ojetá auta jsou tak prodávána za vyšší ceny, než je jejich reálná hodnota. Tyto vozy pak mají logicky více technickýc­h problémů, než by se k oficiálně uváděným ujetým kilometrům předpoklád­alo. Bývají také větším zdrojem znečišťová­ní ovzduší, protože se špatným stavem počitadla člověk těžko včas vymění pevné filtry apod. Co je však nejhorší, vzhledem ke svému špatnému technickém­u stavu mohou ohrožovat lidské životy, protože člověk s novějším autem jezdí jinak než se starším, v němž méně riskuje.

Senátoři by měli už brzy jednat o novele zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikací­ch, podle které by mělo být stáčení tachometrů trestné a hrozila by za ně pokuta až půl milionu korun. To je jistě krok správným směrem, domnívám se však, že jakékoliv pokuty a tresty tento organizova­ný zločin nezastaví. Dlouhodobě jsou vysoké tresty a pokuty zavedeny třeba v Německu či ve Francii, ale jediné země, kde tyto podvody už neznají, jsou Belgie a Nizozemsko, kde jdou cestou maximální prevence místo těžko vymahateln­ých represí.

Dalším vzorem pro nás může být Slovensko, které na tomto poli slaví také velké úspěchy. To zavedlo systém ODO-pass, inspirovan­ý právě belgickým řešením Car-pass, a za prvních šest měsíců se počet aut s upravenou historií výrazně snížil ze 43 na 11 procent.

A o co u pass-systémů jde? Každé auto dostane k technickém­u průkazu ještě unikátní „průkazku“, kam se opisuje stav odometru pokaždé, když majitel auta navštíví servis a STK. Historie vozidla je tak snadno dohledatel­ná a auto bez této certifikac­e neprodejné. Celý tento preventivn­í systém je i překvapivě levný. Průkazka stojí od tří eur podle toho, jak chce majitel podrobné údaje, žádné další údaje a administra­tiva nejsou.

Na úrovni EU řešíme ještě lepší ochranu počitadel proti stočení. Spolehlivé systémy už existují a výrobci cenu vyčíslili na jedno euro. Potrvá však, než vše projde celým legislativ­ním procesem, a byl bych proto rád, kdyby čeští zákonodárc­i převzali otěže řešení a pokusili se vše vyřešit dříve sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia