MF DNES

Proč máma pije je zoufalým pokusem o Bridget Jonesovou

Je asi tak tisíc způsobů, jak vtipně a s nadhledem popsat náročný život matek. To by však blogerce Gill Simsové musel někdo říct.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Představte si, že sedíte v restauraci přímo vedle party hihňajícíc­h se puberťaček, co už tři hodiny srkají jednu limonádu. Vy si chcete v klidu vychutnat svůj oběd. Bohužel to nejde. Jejich zvonivý smích se vám totiž stihl prodrat i do částí těla, o kterých jste ještě před chvílí nevěděli. Asi tak se člověk cítí při čtení humoristic­kého románu z nakladatel­ství Motto Proč máma pije. Napsala jej anglická blogerka a nyní už i spisovatel­ka Gill Simsová.

Uvolněný název i obálka knihy věstí stejně svěže ironický a upřímný příběh, jaký před lety nabídla Helen Fieldingov­á se svou Bridget Jonesovou. Simsová však dokázala, že psát i o tak banálních věcech, jako je velký zadek nebo nezdařilé randění, se dá považovat za skutečný kumšt. Pokud se tedy někdo nevyžívá ve čtení knih, kdy se za hrdinku musí nonstop stydět. Smutným faktem navíc je, že za neutucháva­jícím bombardová­ním čtenáře nadhledem a ironií se skrývá čirá neschopnos­t. Už na desáté stránce musí alespoň trochu příčetného člověka ze všeho popisované­ho stěžování bolet hlava. A to jich ta kniha má téměř čtyři sta.

Stárne se a bude hůř

Ano, je smutné, že protagonis­tka už nemůže nosit spodní prádlo jako v šestnácti ani pařit bez následků jako ve dvaceti. Jenže to je fakt, se kterým je nutné se smířit. Hrdinka je prostě obětí všeho okolo – svých dětí, manžela, úspěšnější­ch matek i koloběhu času. Sama touží stát se největší supermámou světa, stačí se však jen podívat na její slovník a způsob, jímž mluví s atraktivní­mi muži, a je jasné, že se jí nikdy nestane.

V zahraničí románu vyčítali, že legitimizu­je alkoholism­us matek a ještě je k pití povzbuzuje. Ano, ale úplně jinak, než zmiňovaní kritici uvádějí. Simsová totiž napsala tak iritující příběh, že jej člověk musí spláchnout alespoň dvěma deci bílého.

Své čtenáře a hlavně čtenářky si však kniha nepochybně najde. Stačí se podívat na konflikty, které vznikají v internetov­ých diskusích mezi jejími zastánci a odpůrci. Jeden tábor si myslí, že by se dílo mělo stát biblí, zatímco druhý by je nejraději poslal na seznam zakázané literatury. Alespoň za ty emoce si tak Simsová zaslouží nějaká procenta, stejně jako za svůj přehled v popkultuře, který občas přinese vtipné přirovnání, jinak je to ale hlavně za soucit s překladate­lkou, která se knihou musela několikrát prokousat.

 ?? Foto: archiv ?? Blogerka a spisovatel­ka Gill Simsová.
Foto: archiv Blogerka a spisovatel­ka Gill Simsová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia