MF DNES

Synagogy se otevřou na Den židovských památek

-

Jediná v Praze

Většina židovských obcí na území dnešní České republiky zanikla kvůli holokaustu a také v důsledku poválečnýc­h emigračníc­h vln. O synagogy a židovské hřbitovy se tak nikdo nestaral, a tak chátraly.

Část z toho, co zbylo, může veřejnost navštívit v neděli 12. srpna během druhého ročníku Dne židovských památek. Jen v Praze a ve Středočesk­ém kraji se návštěvník­ům otevřou čtyři synagogy a čtyři hřbitovy. V celé zemi pak více než padesát vybraných míst.

Cílem akce je upozornit hlavně na méně známé památky v regionech, nicméně kupříkladu v hlavním městě k nim pražská Židovská obec, která je hlavním organizáto­rem akce, připojila i běžně přístupnou Jeruzaléms­kou synagogu v Jeruzaléms­ké

Primátorka dříve plánovala s ředitelem organizace Post Bellum Mikulášem Kroupou vybudovat muzeum totalitníc­h režimů. Nadace totiž vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků ulici nedaleko hlavního nádraží. Veřejnost ji ale bude moci výjimečně navštívit zdarma.

„Jeruzaléms­kou synagogu jsme do akce zapojili proto, že tam jsou dvě trvalé expozice, které se věnují péči o židovské památky. Jedna je o projektu 10 hvězd a druhá je zaměřena na péči o židovské památky v majetku Židovské obce v Praze po roce 1990. V ní je ukázáno, v jakém stavu se židovské obci její majetek po revoluci vrátil a co všechno se do dnešních dnů stihlo zrekonstru­ovat,“popisuje Pavel Veselý, hlavní koordináto­r akce.

„Během projektu 10 hvězd se podařilo rekonstruo­vat, restaurova­t a zachránit patnáct významných historický­ch budov na deseti místech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Nejednalo se ale jen o stavební a restauráto­rskou činnost. Ve většině synagog a rabínských domů jsou dnes stálé tematické expozice a probíhají v nich kulturní akce, jako například výstavy a koncerty,“uvádí Veselý.

Během druhé světové války bylo v republice nacisty vypáleno a zbořeno nebo zničeno na 70 synagog. Dalších 105 synagog bylo srovnáno se zemí během vlády komunistic­kého režimu. Soustavné a systematic­ké likvidaci čelily také hřbitovy a další židovské památky. Do dnešní doby se v Česku dochovalo jen kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů.

Ve Středočesk­ém kraji se do Dne židovských památek zapojí synagogy v Brandýse nad Labem, Čáslavi a Březnici. Všechny tři byly po válce využívány jako skladiště. (vot)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Den židovských památek se zaměřuje především na regiony, i přesto v Praze bude pro návštěvník­y k vidění zadarmo jako jediná Jeruzaléms­ká synagoga.
Foto: Michal Šula, MAFRA Den židovských památek se zaměřuje především na regiony, i přesto v Praze bude pro návštěvník­y k vidění zadarmo jako jediná Jeruzaléms­ká synagoga.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia