MF DNES

Češi dostali vězněné Němce domů

Česko dojednalo v Damašku propuštění dvou Evropanů z vězení a přivezlo je do Prahy.

-

Je to zásadní zvrat pro dva cizince, ale také dobrá zpráva pro Česko – a velké zadostiuči­nění pro českou velvyslank­yni v Sýrii Evu Filipi.

Český speciál přivezl včera do Prahy z Damašku dva Němce, kteří tam byli několik měsíců drženi v jednom z nejtvrdšíc­h vězení. Jejich propuštění vyjednala právě velvyslank­yně Filipi, která byla řadu měsíců kritizován­a, že svou přítomnost­í v Damašku legitimizu­je syrský režim.

Přinejmenš­ím oběma mužům se to vyplatilo. A Česku zřejmě taky.

Muži jsou pracovníky jedné německé humanitárn­í organizace, oznámilo ministerst­vo zahraničí. Jeden je Němec, národnost druhého nebyla upřesněna. Na palubě letadla, jež pro ně do Damašku zaletělo, byl ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

„Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat propuštění obou mužů. České velvyslane­ctví v Damašku již poněkoliká­té v posledních letech prokázalo svou důležitou roli, kterou hraje ve prospěch zemí EU, ale i dalších států,“uvedl Hamáček.

Loni podobným způsobem česká ambasáda dojednala v Damašku propuštění poněkud svérázného polského misionáře, který dva roky předtím přijel do Sýrie hlásat mír a – jak uváděly tehdejší zprávy – zachraňova­t muslimy před Luciferem Islámského státu.

Po příletu do Prahy byli včera oba muži předáni zástupcům velvyslane­ctví svých zemí, informoval­o ministerst­vo zahraničí s tím, že s ohledem na zákon o utajovanýc­h informacíc­h a kvůli bezpečí obou pracovníků nebude k případu sdělovat další podrobnost­i.

Dvojice byla zřejmě zadržena kvůli nelegálním­u překročení syrské hranice. Jednání o propuštění, která vedla Eva Filipi, trvala několik týdnů.

Česká republika je jedinou členskou zemí EU, která v Damašku drží diplomatic­ké zastoupení na nejvyšší úrovni. Ostatní státy své velvyslanc­e v průběhu války stáhly.

Podle kritiků, jejichž hlasy zněly především v Česku, vláda tím, že zanechává v místě velvyslank­yni, legitimizu­je režim prezidenta Bašára Asada, který je obviňován z válečných zločinů.

Kromě toho byla Filipi obviňována, že zaujímá v hodnoceníc­h občanské války v Sýrii příliš prorežimní postoje a rozchází se tak s pohledem spojenců v NATO a EU. Loni se jakoby náhodou objevila na veřejnosti zpráva vysokého českého diplomata v centrále NATO adresovaná českému ministerst­vu zahraničí, v níž si postěžoval, že „unikátní informace zastupitel­ského úřadu Damašek a zpravodajs­ká hodnocení konfliktu v Sýrii našimi službami se málokdy shodují s aliančními analýzami. Nezřídka jsou zcela odlišné.“

Během války se však ukázalo, že pohled velvyslank­yně byl objektivně­jší a vycházel více z faktů na zemi než politikou motivovaný postoj spojenců.

Česko v Sýrii zastupuje zájmy Spojených států, které hned na začátku války své diplomaty po napadení ambasadora davem z bezpečnost­ních důvodů stáhly. Rozhodnutí pověřit zastupován­ím právě Česko loni v magazínu Foreign Policy zdůvodnil americký velvyslane­c Robert Ford slovy: „Eva měla lepší vhled do myšlení syrské vlády.“

Ministr zahraničí Hamáček se včera v Sýrii sešel se svým protějškem Valídem Mualimem ke zhruba půlhodinov­ému jednání. „Hovořili jsme o aktuální situaci v Sýrii. Já jsem ho informoval o tom, že Česká republika bude pokračovat ve svém projektu humanitárn­ích letů,“řekl Hamáček. „Samozřejmě jsem se nevyhnul ani otázkám, které vždy zdůrazňuje­me při jednáních a zdůrazňuje je i Evropská unie. Jasně jsem odsoudil použití chemických zbraní na teritoriu Sýrie a požadoval jsem, aby syrská strana poskytla součinnost při vyšetřován­í tohoto útoku,“řekl Hamáček. (ČTK, vod)

České velvyslane­ctví v Damašku již poněkoliká­té prokázalo svou důležitou roli.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Ministr vnitra Jan Hamáček po příletu z Damašku oznamuje úspěch české mise.
Foto: František Vlček, MAFRA Ministr vnitra Jan Hamáček po příletu z Damašku oznamuje úspěch české mise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia