MF DNES

Vodácký servis: kde je ještě voda

-

Vodákům současné tropické počasí nepřeje, slunce vysušuje koryta řek. Vody je málo a v některých oblastech je podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistick­ého svazu situace skutečně kritická. „Rozumně splavných je v Česku jen několik toků,“dodal. Doporučuje Vltavu a Otavu.

Situaci zvláště na malých tocích by mohly změnit bouřky, které se mají objevit do konce týdne. Vltava je splavná jak pod Vyšším Brodem, tak na horním toku. Tam platí omezení daná správou šumavského národního parku. Vodáci už projedou i propust u Barevné skály v Českém Krumlově, skála je po dvou měsících sanace zabezpečen­á. Také na Otavu se podle něj lze vydat s lodí, přestože průtok v Sušici spadl pod čtyři kubíky. Na ostatních velkých

Vodáci označují situaci za kritickou. Zvláště u malých toků by mohly pomoci bouřky

tocích nejčastěji navštěvova­ných vodáky je již situace horší. Sázava s Lužnicí a Nežárkou jsou skoro úplně na suchu. Ohře na tom není lépe.

„Pokud je někdo ochoten táhnout často loď za sebou na koníčkovac­í šňůře, pak se o řeku na středním toku může pokusit. Z Kadaně, respektive od Nechranic je řeka splavná lépe,“popsal Jančar.

Na Berounce jsou mělčiny pod některými jezy. Labe je lépe splavné od Jaroměře, Jizera má jakžtakž vodu od Bakova. Stará koryta Metuje jsou podle Jančara stálicí, většina ostatních malých řek je na suchu. Ani na Moravě a ve Slezsku není situace s vodou jiná. Ostravské řeky jsou splavné z Ostravy, Opava pak pod ústím Moravice a Dyje až od Novomlýnsk­ých jezer. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Málo vody na řece Orlici. Vodáci musí své lodě místy přenášet.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Málo vody na řece Orlici. Vodáci musí své lodě místy přenášet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia